Аржентина, Уругвай и Парагвай постигнаха споразумение за съвместна кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030-а година. Аржентина ще представи осем града за домакини на мачовете, а Уругвай и Парагвай ще се включат с по два в общия южноамерикански проект.

"Нашата страна ще участва в тази кандидатура с осем града, но те ще бъдат обявени на по-късен етап официално. Разбира се, че имаме предварителна идея кои да бъдат, както и сме говорили с някои кметове и държавни чиновници", заяви президентът на Аржентинската Футболна асоциация (АФА) Клаудио Тапия.

Аржентина и Уругвай са били световни шампиони по два пъти, а двете съседни страни решиха да излязат със съвместна кандидатура през 2017-а година.

Малко по-късно към тях се присъедини и Парагвай.

Южноамериканците се надяват, че ще получат домакинството и така ще бъде отбелязан 100-годишен юбилей от първото Световно първенство по футбол, което се е провело през 1930-а година в Уругвай.

Надеждите им се засилват и от факта, че към този момент няма друга кандидатура за Мондиал 2030.

Предстоящото Световно първенство в Русия през юни и юли е дадено на Европа, а след 4 години и Азия ще бъде домакин със спорната кандидатура на Катар.

За Мондиал 2026 има две кандидатури- съвместна на САЩ, Канада и Мексико, както и индивидуална от Мароко.