Аржентина и Уругвай обявиха намеренията си да издигнат съвместната си кандидатура за домакинство на Световното първенство по футбол през 2030 г., когато ще се чества 100-годишният юбилей от провеждането на първия турнир.

Кандидатурата има пълната подкрепа на правителствата и на двете страни. Вече е създаден аржентинско-уругвайски организационен комитет, който да подготви и представи съответната документация пред ФИФА, съобщи аржентинският външен министър Ектор Тимерман. И двете страни вече са били домакини на Световно първенство, а също така са и двукратни световни шампиони.

Първата Световна купа се провежда през 1930 г. именно в Уругвай, като на финала домакините побеждават Аржентина с 4:2. През 1950 г. Урусите пък отмъкват титлата от Бразилия не къде да е, а насред "Маракана", хвърляйки в траур Страната на кафето. Аржентина пък става за пръв път световен шампион при домакинството си през 1978 г., когато на власт в страната е военната хунта, и дублира титлата си през 1986 г. на Мондиала в Мексико.