Аякс разби с 3:0 Твенте в дербито на 22-я кръг на холандската Ередивизие, и направи сериозна услуга на ПСВ Айндховен в битката за титлата. До момента Твенте и ПСВ деляха върха, с равни точки, но след успеха на „филипсите” и загубата на претендента, тимът на Станислав Манолев се откъсна на три точки и има 58 в актива си.

Третият в подреждането Аякс тотално доминираше на свой терен и не остави шанс на Твенте. В групата на гостите не попадна българският вратар Николай Михайлов, който все още лекува травма.

Деми Де Зеув подхвана головата фиеста в Амстердам в 22-та минута, Марко Пантелич покачи на 2:0 точно преди почивката, а в 75-та Денис Ромедал уби всякаква интрига с трето попадение във вратата на Сандер Бошкер.

Най-решителните мигове за титлата в Холандия обаче ще настъпят в средата на март, когато в рамките на седмица ПСВ среща първо Аякс, а след това и Твенте. Успехът на Аякс днес със сигурност ще даде стимул и на амстердамския гранд да се бори за първото място, макар и да изостава на шест точки от Твенте.

Останалите резултати от Ередивизие днес:

Фейенорд – АЗ Алкмаар 1:2

Венло – Витес 2:0

Валвийк – НЕК Ниймеген 0:1