Президентът на УЕФА Александър Чеферин похвали „решителността и вярата“ на европейската футболна общественост за рестартирането на много от домашните си първенства въпреки пандемията от коронавирус.

Словенецът говореше на откриването на 24-то Общо събрание на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА), която бе проведена като виртуално събитие заради коронакризата. Много висши футболни ешелони в Европа, включително в Англия, Германия, Италия и Испания, успяха да завършат шампионатите си през лятото след преустановяването им през март, в големи части благодарение на ранното решение от УЕФА да отложи Евро 2020 за лятото на следващата година. Шампионската лига при мъжете и жените, плюс Лига Европа, бяха изиграни като мини турнири в Португалия, Испания и Германия съответно миналия месец.

„Ако това не е чудо, мога ли поне да кажа, че съм горд от това, което постигнахме заедно. В този луд период ни отне много решителност и вяра да продължим напред, когато всичко бе затворено и безнадеждно, и ситуацията не изглеждаше нито страхотна, нито обещаваща. Работихме от ден първи, ръка за ръка с ЕКА и европейските първенства, с една цел – да върнем футбола обратно в нормалния му ритъм. Нито един от нямаше да има достатъчно въображение за да си представи подобен сценарий на този, в който живеем, и продължаваме да живеем, тази година“, започна Чеферин.

„Кой би предположил в началото на 2020 това, което виждаме сега? Ако бях спал няколко месеца и се събуждах сега, щях да си мисля, че съм в някакъв филм. Но не съм във филм, не сме във филм. Огромна буря опустоши света. Преди шест месеца всичко се затвори, и сега моите приятели се завърнаха. Не можем да кажем, че всичко е нормално, но ще бъде нормално скоро“, завърши той. /БГНЕС