Английската висша лига поиска от ФИФА да гарантира сигурността на футболистите, които ще вземат участие в турнира за Купата на африканските нации, започващ след 2 дни в Ангола.

Гаранциите са поискани след като анголски сепаратисти обстрелваха автобуса на националния тим на Того в пограничния с Конго район Кабинда.

 

В резултат на нападението един човек загина, а още девет бяха ранени, като с най-тежки наранявания са трима играчи - Серж Гакпе, Коджови Обилале и Абу Диаба.

 

Инцидентът хвърли в сериозно безпокойство клубовете от Висшата лига, тъй не един и двама техни футболисти ще играят за Купата на африканските нации.

 

„Настояваме Лигата да изиска от ФИФА гаранции за сигурността на футболистите, участващи в турнира”, заяви Гари Дабъл, директор по комуникациите в отбора на Портсмут.

 

„Сигурността им е от първостепенно значение и ако на играчите не може да бъде осигурена такава, те трябва да напуснат турнира и да се върнат по домовете си”.

 

Всички клубове от Висшата лига са загрижени за играчите си, след като звездата на Манчестър Сити и капитан на националния тим на Того Емануел Адебайор  като по чудо не пострада в инцидента.