Девет са ранените при нападението срещу автобуса на тогоанския национален отбор по футбол в Ангола, а шофьорът на превозното средство е убит, твърди ББС. Бунтовници нападната с автомати тима, придвижващ се от лагера си в Конго, към град Кабинда. Правителството на Того обяви инцидента като „акт на тероризъм”, а е много вероятно страната да откаже участие в Купата на африканските нации.

Бунтовници, които се борят за независимост на регион Кабинда, поеха отговорността за нападението. Фронтът за освобождение на територията на Кабинда (FLEC) действа от години, но от 2006 вече предприема и въоръжени акции.

Двама от ранените със сигурност са футболисти, а останалите са от екипа на националния отбор – помощник треньор, физиотерапевт, треньор на вратарите, и още един треньор. Защитникът Серж Акакпо, който е бил уцелен от два куршума, вече е претърпял успешна операция.

Организаторите на Купата на Африка обявиха, че не са знаели, че Того пътува директно към Кабинда. Според тях тимът е трябвало да лети със самолет за столицата на Ангола, Луанда, и оттам да бъде съпроводен до Кабинда.

Организаторите са категорични, че турнирът ще се проведе, въпреки стрелбата. Футболистите на Того обаче обявиха, че най-вероятно ще има бойкот и няма да играят.

Клубовете от Англия, които имат играчи в надпреварата, вече заявиха, че ще искат футболистите им да се приберат, ако сигурността не бъде гарантирана.

Мениджърът на Астън Вила Мартин О`Нийл, чийто играч Мустафа Салифу не е ранен, каза: „Клубът се свърза с него и той ни увери, че е добре, но е изключително шокиран и разстроен, което не ни учудва, предвид ситуацията.”

От Портсмут, отбор с четирима представители на турнира също заявиха, че искат сигурността им да бъде подсигурена. „Ако това не бъде гарантирано, те трябва да се приберат у дома,” заяви говорителят на клуба Гари Дабъл.