Автобусът, превозващ националния отбор на Того, бе нападнат от засада и по него бе стреляно с автомати, а няколко футболисти бяха ранени. Тимът пътувал към Ангола, където в неделя стартира Купата на Африканските нации. Инцидентът станал в района на Кабинда, след като футболистите пресекли границата с Конго. Тогоанците се готвеха именно в Конго за участието си в надпреварата.

Според първоначалните информации има много сериозни наранявания, а един шофьор е загинал.

Манчестър Сити побърза да уведоми обществеността, че нападателят на тима Емануел Адебайор не е сред пострадалите. Говорител на клуба разкри, че е говорил с Адебайор, който все още е „потресен от ужас”, но „не е ранен”.

Първият мач на Того от турнира е в понеделник именно в Кабинда – район, разкъсван от междуособици, заради борещите се за независимост войски.

Сред ранените са и лекарите на Того, но за самоличността на пострадалите футболисти се пази мълчание. Организаторите на Купата на Африканските нации твърдят, че става въпрос за опит за въоръжен грабеж.

Нападателят Томас Досеви разкри пред френското радио RMC, че няколко от съотборниците му са „в лошо състояние”. „Срещу нас се стреляше с автомати, като срещу кучета. На границата с Ангола – с автомати! Не знам защо. Мисля, че сигурно са били бунтовници. 20 минути се крихме под седалките, за да се опитаме да избегнем куршумите,” каза Досеви.

В групата на Того са още Гана, Буркина Фасо и Кот Д`Ивоар, като първият им мач е срещу Гана.