Вратарят на френския аматьорски тим GSI Понтиви Коджови Обилале и съотборникът на Станислав Генчев в румънския Васлуй Серж Акакпо са сред простреляните национали на Того в Ангола.

Един от опитните в състава – Томас Досеви разказа: "Ние тъкмо бяхме преминали границата (между Конго и Кабинда, където Того ще играе мачовете си). Бяхме затрупани с формалности по границата и бяхме наобиколено от полиция. Всичко си беше наред. Тогава започна една масирана стрелба. Всеки един от нас легна под седалките и полицията отговори на огъня. Нещата изглеждаха така сякаш избухва война. Шокиращо е! Когато слязохме от автобуса, започнахме да се питаме какво става, защо точно ние сме нападнати".

Той описа нападателите като „въоръжени до зъби”. „Вече не искаме да играем за Купата на Африка. Мислим само за нашите приятели, играчите, които бяха ранени,” добави Досеви.

Полузащитникът Алайксис Ромао призна, че са се страхували от най-лошото, и според него е много вероятно Того да се откаже от участие в турнира. „Още не можем да осмислим какво се случи,” каза футболистът на Гренобъл. „Но истината е, че не искаме да играем. Изобщо не сме в състояние.”

„Мислим само за ранените, имаше много кръв, а не знаем почти нищо, защото всички бяха откарани в различни болници. В случаи като този, можеш да мислиш само за хората, които обичаш, защото виждаш края,” добави Ромао.

Манчестър Сити обяви, че Емануел Адебайор не е пострадал, а малко по-късно и Астън Вила потвърди, че техният халф Мустафа Салифу също е здрав, макар и в шок от случилото се.