Макар и само с четири мача, Висшата лига от уикенда предложи страхотни емоции за феновете на английския футбол – двубоите от ФА Къп – още повече. Т.нар. отбори от голяма четворка, които през настоящия сезон отстъпват от това определение отново не бяха на ниво. Но нека си припомним какво точно се случи.

Висша лига

Норич – Манчестър Сити 0:0

Отборът на Манчестър Сити не успя да преодолее предизвикателството Норич. "Гражданите" стигнаха само до нулево реми срещу съперник, когото дотук бяха победили два пъти през кампанията - с 2:1 в първия шампионатен нач и с 3:0 в турнира за ФА Къп. В същото време Норич прекъсна серията си от три поредни поражения, но пък вече девет мача е без победа в Англия. Играчите на Мануел Пелегрини имаха повече възможности да отбележат, но в същото време Патрик Бамфорд уцели напречната греда.

Въпреки изгубените точки, Мануел Пелегрини продължава да бъде оптимист относно шансовете на своя тим за титлата във Висшата лига.

Борнемут – Суонси 3:2

В най-зрелищния мач от съботната програма на 30-ия кръг във Висшата лига Борнемут направи решителна крачка към отдалечаването си от дъното, побеждавайки Суонси с 3:2 у дома. Евентуална загуба щеше да бъде тежък удар по "черешките", тъй като уелският им съперник можеше да ги изпревари, но чрез късния гол на Стийв Куук те грабнаха трите точки. Много силен двубой за Борнемут направи крилото Макс-Ален Градел, който се отличи с гол и асистенция за попадението на Джошуа Кинг. "Лебедите" от своя страна на два пъти се връщаха в мача чрез попаденията на Моду Бароу и Гилфи Сигурдсон.

Стоук Сити – Саутхемптън 1:2

Грациано Пеле сложи край на 4-месечната си голова суша за Саутхемптън, като вкара и двата гола при важната победа с 2:1 навън над Стоук Сити. Той реализира на два пъти до 30-ата минута и постави отбора си в много удобна позиция за прекъсване на серията от три поредни шампионатни срещи - равенство и 2 загуби - без успех. След почивката Марко Арнаутович оформи крайния резултат.

Астън Вила – Тотнъм 0:2

Хари Кейн се превърна в герой за шпорите, след като реализира и двата гола за успеха срещу аутсайдера Астън Вила. Бирмингамци имаха своите шансове в мача, а в самия край на срещата удариха три греди. Преди това малшансът бе сполетял и Тотнъм, който също успя да уцели гредите на два пъти. С успеха „шпорите“ заемат второто място, докато Астъна Вила е на дъното.

Лестър – Нюкасъл

В понеделник, 14 март, лидерът Лестър приема Нюкасъл в петата среща от кръга. Двубоят е с изключителна важност, както за „лисиците“, които се опитват да се отдалечат на върха, така и за новия мениджър на „свраките“ - Рафаел Бенитсе. Срещата можете да наблюдавате на Gong Play и Diema Sport2.

 

ФА Къп

Рединг – Кристъл Палас 0:2

Кристъл Палас спечели завързаната битка с последния останал втородивизионен тим в турнира - Рединг - на неговия "Мадейски" с 2:0. Първото им попадение дойде от доста спорна дузпа в края, а второто беше вече в продължението за оформяне на резултата.  Иначе голмайстори бяха Йоан Кабай в 85-та минута и Фрейзър Кембъл в допълнителните минути на редовното време. Така лондончани стигнаха първия си полуфинал за ФА Къп от 1995 г. насам и общо за четвърти път са на предпоследната фаза.

Евертън – Челси 2:0

Челси претърпя крах на четвъртфиналите за ФА Къп след загуба с 0:2 от Евертън. В палач на лондончани се превърна бившият им играч Ромелу Лукаку, който наниза и двете попадения в мрежата на Тибо Куртоа.

Любопитна ситуация се разигра между Диего Коста и Гарет Бари. Нападателят на Челси беше изгонен, след като се опита да захапе своя съперник по врата. Само две минути след това самият Бари си изпроси червен картон, но това не се оказа фатално за амбициите на тима му, който е на полуфинал на "Уембли" през април.

Самият Ромелу Лукаку сподели, че не е имал желание да доказва нищо на бившия си клуб.

Арсенал – Уотфорд 1:2

Арсенал не успя да защити трофея си в ФА Къп, след като отпадна на четвъртфиналите на турнира. „Артилеристите“ претърпяха поражение с 1:2 от Уотфорд и така напускаха надпреварата. Точни за успеха на „стършелите“ бяха Одион Игало и Адлен Гидиора, докато Дани Уелбек върна едно попадение в полза на „топчиите“.

„Фантастичната ни серия намери своя край. За съжаление това се случи в ден, в който смятам, че с представянето си заслужавахме победата“, каза Арсен Венгер след срещата.

Манчестър Юнайтед – Уест Хем 1:1

Манчестър Юнайтед и Уест Хем ще преиграват четвъртфинала помежду си за ФА Къп. Двата състава не успяха да излъчат победител, като стигнаха до 1:1. „Чуковете“ поведоха след гол на Дмитри Пайе, а Анотони Марсиал изравни в заключителните минути на срещата.

В самия край гостите отбелязаха още едно попадение, което обаче не бе зачетено заради засада.