Мениджърът на Манчестър Юнайтед Жозе Моуриньо заяви, че помъдрял и се чувства по-спокоен с годините. Португалецът даде специално интервю за France Football, като коментира всички по-злободневни теми около себе си.

„Човекът Жозе Моуриньо се опитва да бъде точната противоположност на треньора Моуриньо. Опитвам се да бъда дискретен, спокоен. И намирам начин да изключвам напълно. Мога да ида у дома си и да не гледам мачове и да не мисля за футбол. Мога да го сторя. В началото на кариерата ми, това ми бе трудно. По 24 часа мислех за футбол. Към настоящия момент се чувствам спокоен от човешка гледна точка. Помъдрях и съм по-уравновесен. Една победа сега не води в рая, и обратното – една загуба не ме праща в ада. Смятам, че съм способен да дам спокойствие на тези, които работят с мен. Начинът, по който съм посветен на футбола е същият, професионализмът – също. Но контролирам по-добре емоциите си“, започна Моуриньо.

Специалния продължи студената война с Венгер

Запитан за Манчестър Юнайтед, Специалния каза: „Трябваше да се адаптирам към реалността в клуба, към потребностите тук, към изискванията...Казва се да си интелигентен. Приоритетно за мен е да има на отношения и мир и разбирателство в отбора, за да има стабилност. В Юнайтед винаги е имало силно изявени личности като Гигс, Скоус, Кийн, Рууни, Карик. За мен обаче бе важно да докарам Златан Ибрахимович. Без да е англичанин, без да познава културата на клуба, със своето присъствие, той е повече от един футболист“.

„Понякога трябва да маневрираш чисто психологически, посредством медиите. Това е начин да създаваш въодушевление“, добавя португалският специалист.

Как се променяше Специалния в годините?

„Във футбола всичко е несигурно. Може да си тръгнеш преждевременно дори когато работиш в страна с традиции, каквато е Англия и където се залага на дългосрочни проекти“, продължи Моуриньо и отбеляза: „Футболът продължава да е страст за нормалните хора, но за други е индустрия. В клубовете има чуждестранен капитал“.

Запитан за една от най-нашумелите теми, а именно повече от 20-годишния престой на Арсен Венгер начело на Арсенал, Моуриньо обясни: „Не мисля, че Венгер ще е последният. Това е невъзможно не само заради профила на треньора, но и заради клуба. Съмнявам се, че настоящите наставници могат да се интегрират така във всички аспекти на даден клуб“.