Легендата на Тотнъм и английския национален тим Джими Грийвс е починал на 81-годишна възраст, съобщава BBC.

Грийвс е голмайстор номер 1 в историята на Тотнъм и световен шампион с Англия през 1966 година.

Кариерата на Грийвс започва в Челси преди той да премине последователно в Милан, Тотнъм и Уест Хем.

За Тотнъм бившият нападател бележи 269 гола в 379 мача и държи съшо рекорда за най-много голове в един сезон – 37. За Англия Грийвс има 44 гола в 57 мача.

220 от тези голове са за първенство, като бившият нападател е и най-резултатният играч в историята на английския елит с 357 попадения. Освен това той е шесткратен реализатор номер 1 в старата английска Първа дивизия и държи рекорда по шампионатни голове в рамките на един сезон с 37 попадения от 1962/63 година.

Грийвс е четвъртият най-резултатен играч в историята на националния отбор на Англия с 44 гола в 57 мача и има шест хеттрика за "трите лъва" - повече от всеки друг играч, обличал фланелката на страната.

През 1966 година Джими Грийс печели световната титла с Англия, а на клубно ниво той триумфира с Купата на носителите на национални купи, два пъти с купата на Англия, два пъти с трофея "Чарити Шийлд", както и веднъж с титлата в Италия.

В кариерата си роденият в Лондон Джими Грийвс играе за отборите на Челси, Милан, Тотнъм, Уест Хям, Брентууд, Челмсфорд Сити, Барнет и Уудфорд Таун.

След края на състезателната си кариера нападателят се наслаждава на изключително успешна телевизионна кариера, като особено популярно става партньорството му с легендата на Ливърпул Иън Сейнт Джон по ITV.

През последните години от живота си Джими Грийвс претърпя два инсулта, като вторият го остави в невъзможност да говори и да върви самостоятелно.