Египитска магия направи така, че Астън Вила е първият финалист за Купата на Англия. Супер центриране на Ахмед Елмохамади в добавеното време за Махмуд Трезеге прати бирмингамци към финала на „Уембли” за Купата срещу Лестър Сити. Иначе по-рано Мат Таргет през първата част откри резултата, за да може Келечи Ихеаначо да изравни паритета на „Вила Парк” по средата на второто полувреме. В първата среща на "Кинг Пауър Стейдиъм" двата тима направиха равенство - 1:1, и по този начин Вила с общ резултат 3:2 се добра до финалната среща.

Българският талант Индиана Василев не бе в групата на домакините за срещата с "лисиците".

По този начин „виланите” очакват победителя от градското дерби между Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити. В първия мач на „Етихад” „гражданите” надделяха с 3:1 над своя опонент. Последният път, когато Вила игра финал в турнира беше през 2010-а година. Тогава отборът загуби с 1:2 от „червените дяволи”, които ще трябва да надмогнат себе си, за да отстранят сега тима на Хосеп Гуардиола и да гледаме повторение на финала.

След победата над "лисиците" "Вила Парк" изпадна в неистов екстаз, като голяма част от привържениците по трибуните нахлуха на терена, за да празнуват успеха със своите любими футболисти.