От вече почти 2 дни трансферният прозорец за клубовете от Висшата лига на Англия е отворен, а на този етап все още липсват каквито и да било сделки на най-високо ниво. Истината е, че колкото и клубовете имат нужда от време, за да привикнат към новата обстановка, толкова съществуват и съвсем обективни пречки за нормалното функциониране.

Както е известно, по-рано през сезон 2017/2018 Футболната асоциация на страната, след като получи одобрение от членовете на елита, измени датите за начало и край на летния период, в който тимовете от Премиършип имат правото да извършват входящи трансфери. Идеята бе клубовете да приключат със селекционния процес преди старта на кампания 2018/2019.

Така вместо на обичайната дата 1 юли трансферният прозорец за Висшата лига стартира в 00,01 часа (местно време) на 17-и май. Съответно краят му настъпва в 17 часа на 9-и август (вместо на 31-и август, както беше в предишните години). Всичко е съобразено с началото на сезона във Висшата лига на 11-и август, които не искат да разбиват съставите веднъж щом голямото колело се завърти.

Така реално от вчера клубовете в Премиършип могат да привличат играчи. Тези сделки биха могли да бъдат договорени и по-рано, но административно не можеха да бъдат обработени преди въпросната дата. Тук идва първата спънка пред англичаните. За вътрешните трансфери препятствия не съществуват, но когато става дума за такива от чужбина, то те могат да бъдат финализирани документално чак когато трансферната система  на ФИФА започне да функционира. Или иначе казано – в полунощ на 8-и юни.

Трансферна революция и в Бундеслигата

Съгласно правилата клубовете могат да купуват играчи от която и да е страна, стига техният собствен трансферен прозорец е отворен. Това дава право на отборите от Висшата лига да продават футболисти и след 9 септември, а причината е, че за другите първенства времевите отрязъци за подобни сделки са различни.

Във Франция трансферният прозорец отваря на 9-и юни. В Италия и Германия началото се дава на 1-и юли, а от топ първенствата в Европа  Испания стартира най-късно – на 2-и юли. Всички тези четири лиги приключват с входящите трансфери на 31-и август.

Именно тези разлики към момента възпрепятстват ранните сделки на най-високо равнище. Невъзможността сделките да бъдат финализирани официално винаги крие известен риск за всички страни. И все пак основният замисъл на промените в Англия бяха свързани с края на пазарния промеждутък. А догодина изглежда почти сигурно, че Германия ще последва английския пример, като измести трансферния прозорец по аналогичен начин. Така две от най-силните национални първенства на Стария континент ще могат да проверят на практика какви са ползите и има ли нужда от допълнителни нововъведения. Стига отзвукът да е положителен, модата много бързо може да стане всеобща, а оттам нататък би могло да има още една стъпка – глобален трансферен прозорец, какъвто си пожела още през февруари наставникът на Атлетико Мадрид Диего Симеоне. Подобно начинание със сигурност няма да се реализира лесно заради разликите в провеждането на различните първенства по света, ала когато големите поискат нещо, най-вероятното е да го постигнат.