Легендарният мениджър на Арсенал Арсен Венгер, се надява Микел Артета да може да върне уважението към Арсенал след години на криза в клуба. Артета е вторият мениджър, който пое отговорността, откакто Венгер приключи 22-годишното си царуване при „артилеристите“ през 2018 година.

Наследникът на Венгер Унай Емери беше уволнен след само 18 месеца начело, а шефовете на Арсенал се обърнаха към бившия играч на тима, който да съживи клуба. Артета беше един от най-доверените играчи на Венгер в своето време в Арсенал и бившият мениджър признава, че се тревожи много за клуба.

„Все още се притеснявам за клуба и гледам всички мачове“, каза той пред „TalkSport“.

"Вярвам, че този клуб има своя култура за това как трябва да се играе футбол и искам тя да бъде уважавана. Вярвам, че Микел Артета може да върне познатия на всички стил.

Методите на Венгер не само преобразиха Арсенал, но революционизираха английския футбол и французинът разкри с какво се гордее най-много.

„Много съм горд и щастлив да допринеса малко за подобряването на нещата. Сърцето ми все още е в клуба. Двадесет и две години в един клуб е необичайно. Горд съм. В края на деня, когато погледнете назад, не мислите какво сте спечелили или загубили толкова много, но се гордея, че имах възможността да ръководоя клуба, докато бях там. И днес клубът може да тръгне нагоре и да бъде по-успешен“, каза още френският специалист.

Прогресът на Артета в Арсенал бе прекъснат от пандемията от коронавирус, но клубовете се подготвят за завръщане в действие през юни. Ливърпул е готов да стане шампион във Висшата лига за първи път от 30 години насам, а Венгер не скри похвалите си за стария си съперник Юрген Клоп.

„Юрген се справи изключително добре, защото този клуб чака 30 години за тази титла. Само вижте каква огромна разлика имат пред втория Манчестър Сити - 25 точки, това е гигантска разлика. Независимо какво решение ще вземат в англия, хората ще възприемат Ливърпул като шампион", заяви още Венгер.