Бившият нападател на Арсенал Йън Райт похвали Арсен Венгер, признавайки, че специалистът е „надминал времето си”. Причината за изказа на стрелеца бе, че Венгер е карал своите играчи да взимат инжекции с витамини и таблетки, за да подобрят своето физическо състояние. След пристигането си в Арсенал от Нагоя Грампус Ейт през 1996, Венгер изцяло промени визията на „артилеристите” със съвсем нови техники на трениране. Това донесе на клуба три титли от Премиър лийг и седем купи от ФА за 22 години престой на Венгер в Северен Лондон.

Райт, който вкара 185 гола за клуба, е втори по този показател след Тиъри Анри, разкри методите на Венгер, за да подобри отбора си.

Йън Райт

източник: Gulliver/GettyImages

„Трябваше да използваме инжекции с витамини. Биеха ни ги в рамото. Бяхме изпратени във Франция. Правех сеанси с човек, ходих за две седмици. Когато стигахме 30 години, Венгер се тревожеше как ще се възстановим, след като си играл много на брой мачове. Ходихме заедно с Патрик Виейра. Това правеше Венгер – караше те да правиш неща, които те правят още по-добър от това, което си. Таблетките B6, B12, тренировките”, каза Райт в предаването на Алън Шиърър в Англия.

„Спомням си, когато започвахме подготовката. След като приключвахме по-голяма част от отбора повръщаше. Лий Диксън и Тони Адамс твърдяха, че не се чувстваха добре”.

Шиърър, който игра за Нюкасъл през 1997-а, когато Арсенал спечели финала за ФА Къп, се пошегува, че трофеят трябва да бъде присъден за „джордитата”, защото Арсенал са взимали „наркотици”. Нападателят каза това с усмивка, а Райт отвърна: „На практика това са неща, които днес всички ползват – витамин Ц, В12, Омега-3. Той беше толкова напред във времето. Преди да дойде ядохме всичко, което искахме – чипсове, пайове”, каза Райт.

„Венгер ни повика и каза на всички: „Може да не се чувствате вече, както преди. Докато се стремим да надграждаме, ще правите това, което ви казваме, ще ядете това, което ви казваме и ще тренирате, както ви казваме. Той беше абсолютно прав тогава. Всички го послушахме, а най-точни бяха чужденците – Бергкамп, Пти, Виейра, Анелка. Англичаните бяхме малко по-скептични. Дадоха ни таблетките и всички се чудихме какво става. С течение на дните ставахме все по-здрави”, акцентира Йън Райт.