Мениджърът на Арсенал Микел Артета каза, че "енергията" в клуба просто "не е била правилна" при предишния наставник Унай Емери. Бившият треньор на Севиля издържа по-малко от 18 месеца на „Емиратс“, след като замени Арсен Венгер през 2018 година.

Въпреки че Арсенал достигна до финала на Лига Европа през първия си сезон, началото на втория му бе истински кошмар и той напусна клуба през ноември миналата година. Назначаването на Артета отбеляза леко подобрение в резултатите, но най-голямата трансформация беше позитивността, която играчите и привържениците преоткриха след пристигането на испанеца.

Артета сподели, че най-голямото му предизвикателство е да поправи отношенията между играчите, ръководството и привържениците.

„Това се случва [трансформацията]. Да поема клуба в този момент не беше лесно, но спомена ключовата дума, която е „енергия“ и усетих, че тя не беше подходяща за тренировки и мачове за този великолепен клуб. Имах късмета да играя тук, така че всички исках да се чувстват по този начин. Имаше много разединения в много области и исках да ги обединя всичките. Първо, трябва да накараме всички да разберат какви късметлии сме да бъдем тук, а след това съвсем ясно да очертаем посоката, в която трябва да вървим“, заяви Артета в интервю с бившия футболист на Арсенал Йън Райт.

Въпреки че резултатите са подобриха, „артилеристите“ засега остават извън челната четворка. Въпреки това, те бяха на осем точки от зона Шампионската лига, когато Емери беше уволнен и в момента те са на пет.

„Топчиите“ станаха и първият клуб, който поднови тренировки по време на пандемията, въпреки че всички играчи трябва да се придържат към строги мерки за социална дистанция.