Плеймейкърът на Манчестър Юнайтед Хуан Мата взе решение да даде ход на интересна инициатива в светлината на умопомрачителния и рекорден за историята трансфер на Неймар от Барселона в Пари Сен Жермен. Испанецът обяви, че оттук насетне ще дарява по 1 процент от месечната си заплата за благотворителност и насърчи останалите си колеги да последват примера му.

1089 Ферарита, 28841 Ролекса и какво още можем да си купим с парите за Неймар?

29-годишният играч на „червените дяволи” обясни, че ще дарява средства в полза на Common Goal, а програмата ще се управлява от организацията streetfootballworld, която подкрепя футболни благотворителности по целия свят.

Неймар: Не се интересувам от парите, а от своето щастие

Босът на ПСЖ: Можем да дадем и повече пари

„Аз ще поведа този опит, но не желая да бъда сам”, написа Мата в собствения си блог.

Испанецът премина от Челси в Юнайтед срещу 37,1 милиона паунда през 2014 година, а според неофициални данни получава по 7 милиона британски лири на година. Мата обясни решението си чрез шока, който е изпитал, когато е посетил индийският град Мумбай и се е сблъскал с мизерията там.

„Започвам нещо, което се надявам да промени света, дори да е по скромен начин”, добави Мата. Той има желание да създаде „Стартовата единадесеторка на Common Goal”, която да се състои от 11 професионални играчи, които даряват по 1 процент от заплатата си за благотворителност.