Тотнъм Хотспър постигна трудна победа в домакинството си на Евертън с резултат 2:1 в сблъсък от 18-ия кръг на английската Висша лига. Ричарлисон откри в деветата, а в 18-ата минута капитанът Хюн-мин Сон удвои. Андре Гомеш върна един гол за "карамелите" в 82-ата минута, но което се оказа и последното попадение в двубоя. 

Снимки: Gulliver/GettyImages
88 снимки

Мачът беше доста динамичен и предложи редица любопитни моменти. През първото полувреме "шпорите" показаха отлична продукция, но през втората част нещата се промениха и "карамелите" заиграха доста по-добре. Лондончани се отпуснаха и това можеше да им изиграе лоша шега, след като гол на гостите беше отменен, а също гредата, страхотните намеси на вратаря Гулиелмо Викарио и късметът ги спаси в края, когато Евертън буквално беше обсадил вратата на домакините.

По този начин лондончани събраха 36 точки на четвъртата позиция, но се доближиха на три от лидера и градски съперник Арсенал, който по-късно гостува на втория Ливърпул. За Евертън пък това бе първа загуба в последните пет мача във Висшата лига и остават 16-и с 16 пункта, с четири повече от първия под чертата Лутън Таун. До края на календарната година Тотнъм гостува на Брайтън и приема Борнемут, докато "карамелите" пък домакинстват на Манчестър Сити и пътуват за среща с Уулвърхемптън.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Тотнъм Хотспър Евертън

източник: Sofascore.com


Още в първата минута домакините стигнаха до удар, след като Деян Кулушевски центрира отляво към Папе Мата Сар, който опита да стреля от воле пред наказателното поле, но не узели по най-добрия начин топката и тя бе уловена без проблеми от вратаря Джордан Пикфорд.

Евертън обаче отговори в четвъртата минута, когато играчите на Тотнъм не успяха да изчистят топката след центриране от корнер и тя попадна па пътя на Виталий Миколенко, който стреля в наказателното поле, но слабо и в ръцете на Гулиелмо Викарио.

„Шпорите“ обаче удариха първи в деветата минута, когато поведоха. Сар изведе отлично на десния фланг Бренан Джонсън, който центрира ниско към първа греда, където Ричарлисон изпревари капитана на „карамелите“ Джемйс Тарковски и бразилецът засече точно във вратата на Пикфорд за 1:0.

Тотнъм бързо можеше да удвои преднината си в 12-ата минута, когато Хюн-мин Сон изведе отляво Емерсон Роял, който центрира към границата на вратарското поле, а там Джонсън изпревари Миколенко, но не успя да уцели очертанията на вратата с удара си.

Евертън можеше да изравни в 16-ата минута, когато Миколенко центрира отлично от левия фланг в наказателното поле, където Доминик Калвърт-Люин изпревари Бен Дейвис и стреля точно с глава, но Викарио се намеси решително и изби.

Само две минути след това обаче Тотнъм нанесе втори удар. Домакините разиграха късо след корнер, като Джонсън направи двойно с Кулушевски отдясно и шведът изведе уелсеца в наказателното поле, който стреля силно, но Пикфорд изби. Кълбото обаче попадна на десния крак на Сон, а кореецът не отправи най-добрия удар, но все пак прати топката в долния десен ъгъл на вратата на „карамелите“ за 2:0.

В 24-ата минута се наложи Шон Дайш да прави принудитерна промяна в състава си, след като Идриса Гай получи травма и бе заменен от Андре Гомеш.

Постепенно Евертън погледна по-смело в предни позиции и към края на полувремето тимът създаде две добри ситуации за попадение. В 42-ата минута топката стигна до Джемйс Гарнър след рикошет в наказателното поле, който стреля, но слабо и в ръцете на Викарио.

В първата минута от добавеното време пък Андре Гомеш предостави чудесно извеждащо подаване за Джак Харисън, който напредна към наказателното поле, залъга Дейвис и Роял, след което стреля опасно, но отново италианският страж на Тотнъм реагира отлично и спаси.

На почивката треньорът на "шпорите" - Ангелос Постекоглу, извърши промяна и пусна в игра Ерик Дайър на мястото на получилия контузия Кристиан Ромеро. 

Шест минути след почивката Евертън си помисли, че е намалил резултата. Емерсон Роял получи топката в своята половина и бе атакуван от Гомеш, който му я отне. След това португалецът пусна извеждащ пас отдясно в наказателното поле за Калвърт-Люин, който с десния крак не сгреши и отбеляза. Попадението обаче беше прегледано за евентуално нарушение на Гомеш при отнемането на топката, а такова беше отсъдено и съдията Стюарт Атуел отмени гола след проверка със системата ВАР.

В 56-ата минута Джонсън предостави кълбото за Сар точно пред наказателното поле, който нанесе силен удар, но вратарят Пикфрод улови.

Тотнъм отново имаше късмет в 62-ата минута, когато се размина с гол във вратата си. Дуайт МакНийл хитро изведе Гарнър отдясно в наказателното поле, който овладя и нанесе отличен удар с десния крак, но топката се отби от дясната греда на Викарио.

В следващите минути Евертън опита да натисне, но не успяваше да създаде нови опасни ситуации за отбраната на "шпорите".

Петнадесет минути преди края на редовното време Тотнъм можеше да сложи точка на спора. Влезлият от пейката Джовани Ло Селсо пресече пас в половината на Евертън и веднага намери Кулушевски, който напредна, справи се с Нейтън Патерсън и влезе отляво в наказателното поле, след което стреля в близкия ъгъл на Пикфорд, но вратарят направи блестящо спасяване.

В 77-ата минута Гарнър беше на левия фланг и комбинира с Гомеш навътре. Португалецът пое топката, влезе отляво в наказателното поле и стреля силно, но от външната страна на мрежата.

Евертън обаче този път успя да се върне в двубоя в 82-ата минута. Топката беше центрирана от ъглов удар на първа греда, където играч на Тотнъм изчисти с глава, но само до Гомеш, който с отличен плътен удар с десния крак намери долния десен ъгъл на Викарио за 2:1.

Този гол даде импулс на „карамелите“, които само две минути по-късно можеха да изравнят. Топката отново беше центрирана от корнер, а на втора греда Тарковски успя да играе с глава и да насочи кълбото към вратата, но Бен Дейвис блокира пред голлинията. Стигна се до карамбол пред вратата на Викарио, като в крайна сметка беше отсъдено нарушение в атака и „шпорите“ оцеляха.

Гостите бяха близо до това да си тръгнат точка от Лондон, след като в четвъртата минута от добавеното време Гомеш даде чудесен дълъг пас от своята половина за Арнаут Данжума, който напредна на скорост, влезе в наказателното поле и стреля през Дайър, но над вратата на Викарио.

Драмата обаче не свърши дотук. В последната, шеста, минута от добавеното време Тотнъм се измъкна "сух", когато МакНийл центрира в наказателното поле, където Данжума изскочи зад защитата и засече топката, която се отби от напречната греда и влезе във вратата, но гол не намаше. Причината бе, че флагът за засада беше вдигнат, но повторенията показаха, че ситуацията е изключително тънка. Системата на голлинията обаче потвърди, че няма попадение - топката не е преминала с целия си обем, като е рикоширала и от крака на вратаря Викарио, селд като първо се отби от напречната греда.

В крайна сметка Тотнъм стигна до много ценна победа, с която се доближи на три точки от първото място.


FT  | ТОТНЪМ ХОТСПЪР - ЕВЕРТЪН  2:1

1:0 Ричарлисон 9'

2:0 Хюн-мин Сон (к) 18'

2:1 Андре Гомеш 82'

Висша лига, 18-и кръг

Главен съдия: Стюарт Аутел, Англия

Стадион: „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ТОТНЪМ ХОТСПЪР (4-2-3-1): 13. Гулиелмо Викарио – 23. Педро Поро, 17. Кристиан Ромеро, 33. Бен Дейвис, 12. Емерсон Роял – 29. Папе Мата Сар, 4. Оливър Скип – 22. Бренан Джонсън, 21. Деян Кулушевски, 7. Хюн-мин Сон (к) ⚽ – 9. Ричарлисон ⚽

Резерви: 20. Фрейзър Форстър (вр), 65. Алфе Дорингтън, 15. Ерик Дайър, 35. Ашли Филипс, 5. Пиер-Емил Хойберг, 18. Джовани Ло Селсо, 11. Браян Хил, 63. Джейми Донли, 36. Алехо Велис

Мениджър: Ангелос Постекоглу

ЕВЕРТЪН (4-2-3-1): 1. Джордан Пикфорд – 19. Виталий Миколенко, 6. Джеймс Тарковски (к), 32. Джаред Брантуайт, 2. Нейтън Патерсън – 8. Амаду Онана ж.к., 27. Идриса Гай ж.к. – 7. Дуайт МакНийл, 37. Джеймс Гарнър, 11. Джак Харисън – 9. Доминик Калвърт-Люин

Резерви: 12. Жоао Виргиниа (вр), 31. Анди Лонерган (вр), 5. Майкъл Кийн, 22. Бен Годфри, 21. Андре Гомеш ⚽ ж.к., 58. Макензи Хънт, 10. Арнаут Данжума, 14. Бето, 28. Юсеф Чермити

Мениджър: Шон Дайш