Отборът на Манчестър Сити изстрада по изключителен начин успеха си в 27-ия кръг срещу Евертън. „Гражданите“ стигнаха до победата при визитата на „Гудуисън Парк“ с гол на Фил Фодън в 81-ата минута, но изключително полемична остана ситуацията пет минути преди края, когато Родри от Ман Сити игра с ръка в наказателното поле на Евертън, но реферът Пол Тиърни, както и съдиите от ВАР стаята, отсъдиха засада в хода на атаката, която обаче не бе потвърдена в крайна сметка.

Така Ман Сити записа 66-ата си точка в класирането на Премиър лийг и тимът е на шест пред втория Ливърпул (60), но мърсисайдци са с мач по-малко, след като имат ангажименти във финала за Купата на Лигата. Евертън пък остана 17-и с 22 точки и има само една повече от 18-ия Бърнли.


50 снимки

Преди старта на мача двамата украински футболисти на двата отбора - Олександър Зинченко и Виталий Миколенко се прегърнаха заради събитията в тяхната родина, а целият "Гуудисън Парк" окуражи украинците с бурни аплодисменти.

Евертън - Манчестър Сити

източник: Gulliver/GettyImages

В деветата минута Дони ван де Беек проби отляво и заходи край Бернардо Силва, след което даде остър и успореден пас пред вратата на Едерсон, но отбраната на Сити се справи. Впечатление правеше изключително агресивната игра на "карамелите" спрямо съперника от Манчестър, но Евертън не правеше голям брой нарушение, но винаги при спорна топка играч на Лампард се хвърляше сериозно за топката, за да я спечели преди съперников футболист.

След половин час игра Джордан Пикфорд трябваше да прави спасяване след удар на Де Бройне и го стори, а малко преди това домакините имаха претенции за дузпа, след като Алан падна в наказателното поле на "граждантие", но Пол Тиърни не ги уважи. В 31-ата минута Алан комбинира със спринтиращия отляво в наказателното поле на Сити Джонджо Кени, но ударът му с левия крак беше много лош - аут.

В 34-ата минута Алекс Иуоби се пребори за спорна топка в наказателното поле на гостите и подаде идеално топката за Ричарлисон. Бразилецът отправи мощен удар от 12 метра с десния крак, но неговият сънародник на вратата на Ман Сити се справи страхотно и спаси. В 55-ата минута пък Джордан Пикфорд направи страхотно двойно спасяване, след като първо отрази удар от Фил Фодън, а после направи същото и срещу Жоао Кансело, чийто удар бе париран.

В 65-ата Кени опита да блокира Джон Стоунс, който обаче нанесе силен удар с левия крак, но Пикфорд спаси. Минути след това английският вратар направи изключително двойно спасяване за втори път в съботната вечер, неутрализирайки удари на Де Бройне и Фодън. Девет минути преди края на редовното време Сити излезе напред в резултата, след като безобразна грешка в отбраната на Евертън спомогна на "гражданите" да открият, след като Майкъл Кийн не изчисти лесна топка, която отиде у Фил Фодън, а юношата на Сити финтира Пикфорд и откри - 1:0 за Сити.

В 85-ата минута Родри от Сити игра с ръка в наказателното поле на Манчестър Сити и ситуацията бе преразгледана чрез ВАР. След намесата на видеоповторенията обаче реферът Тиърни бе посъветван да отсъди засада. Решението бе причудливо и то вбеси феновете на "карамелите".

До края на срещата положенията липсваха, а агресията на терена преобладаваше с оглед странните решения на Тиърни и Сити отпътува за Манчестър с трите точки в своя актив.

FT / ЕВЕРТЪН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:1

0:1 Фил Фодън (81)

Съдия: Пол Тиърни 

Стадион: "Гудисън Парк", Ливърпул 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Евертън: 1. Пикфорд, 23. Колман (к), 4. Холгейт, 5. Кийн, 2. Кени, 6. Алън, 16. Дукуре, 30. Ван де Беек, 17. Иуоби, 24. Гордън, 7. Ришарлисон 

Мениджър: Франк Лампард 

Ман Сити: 31. Едерсон, 5. Стоунс, 3. Диас, 14. Лапорт, 27. Кансело, 16. Родриго, 15. Де Бройне, 8. Гюндоан (к),  20. Бернардо, 47. Фоудън, 7. Стърлинг ​

Мениджър: Пеп Гуардиола