Манчестър Сити се доближи на три точки до лидера Ливърпул, след като надделя лесно с 3:0 над Астън Вила в мач от 10-ия кръг на Висшата лига. „Гражданите” се завърнаха на втората позиция във временното подреждане, изпреварвайки тима на Лестър, който вчера сътвори истинска сензация, побеждавайки с 9:0 като гост отбора на Саутхемптън.

Мърсисайдци обаче са и с мач по-малко, който те ще изиграят утре, когато срещнат Тотнъм на „Анфийлд”.

Шампионите преодоляха съпротивата на Астън Вила с три безответни гола през втората част на двубоя на „Итихад”. Точни за гражданите бяха Рахийм Стърлинг, Кевин де Брюин и Илкай Гюндоган. В заключителните минути на мача бразилецът Фернандиньо получи втори жълт картон и бе отстранен от игра.

СНИМКИ ОТ МАЧА:

Gulliver/GettyImages
20 снимки

Първата ситуация в мача дойде още в 5-ата минута и се разкри пред Габриел Жезус. След отлична работа по левия фланг на Рахийм Стърлинг, топката бе пратена в наказателното поле, където след серия от рикошети попадна в Жезус, който стреля технично, но покрай вратата. Още в следващата атака отново Стърлинг проби добре отляво, но центрирането му бе избито в корнер.

Началото на срещата не бе изненадващо за никого, като домакините бяха тимът, който владееше топката и организираше опасните атаки, докато играчите на Астън Вила предпочитаха да действат на контраатака.

В 20-ата минута „гражданите” имаха претенции за дузпа, след като Стърлинг стреля, но топката се отби в ръката на Бьорн Енгелсми излезе в корнер. След преразглеждане на ситуацията с ВАР, решението на рефера бе потвърдено.

Три минути по-късно футболистите на Вила също претендираха за 11-метров наказателен удар, но след нова употреба на видеоповторенията, отново дузпа не бе отсъдена.

В предпоследната минута на първата част Давид Силва пропусна най-чистото положение през първото полувреме. Давид Силва се озова на стрелкова позиция в наказателното поле след асистенция на Стърлинг, но ударът му мина на сантиметри от левия страничен стълб.

Втората част на мача започна по най-добрия начин за „гражданите”. Тимът на Пеп Гуардиола успя да поведе в резултата само 20 секунди след подновяването на играта.  След дълъг пас на Едерсон в предни позиции, Тайрън Мингс не успя да неутрализира Давид Силва и топката бе отклонена към Рахийм Стърлинг отляво. Английския национал напредна в пеналта и силен шут между краката на втатаря Том Хийтън откри резултата.

Десет минути по-късно Габриел Жезус пропусна 100-процентова ситуация. Бразилецът не успя да се разпише, останал абсолютно сам срещу стража на гостите. Жезус стреля, преодоля Хийтън, но в последния момент притичалият Мингс успя да изчисти с коляно в корнер.

Сити нанесе своя решителен удар в 65-ата минута, когато домакините реализираха втория си гол в мача. Топката се озова в мрежата след опит за центриране на Кевин Де Брюин отляво към Рахийм Стърлинг. Де Брюин прокара топката измежду купа от играчи и след като никой не успя да играе, тя влетя в мрежата. Положението бе надлежно прегледано с ВАР за засада и след като ситуацията бе отчетена за редовна, голът бе признат.

Само пет минути по-късно домакините реализираха за трети път, като точен този път бе Илкай Гюндоган. След изпълнение на корнер, топката бе пратена в наказателното поле, където последва сериозно разбъркване, като в крайна сметка най-съобразителен се оказа Гюндоган, който от около десет десетина метра  успя да насочи коженото кълбо в целта.

В заключителните моменти от мача Фернандиньо от тима на домакините получи втори жълт картон и съответно червен, но това не се отрази на крайния резултат в срещата. Това бе мач номер 200 за бразилеца с фланелката на „гражданите”.