Ливърпул победи Нюкасъл с 4:2 в първия мач за 2024 година във Висшата лига. "Червените" стигнаха до успеха след две дузпи, като вторият наказателен удар породи сериозни полемики и обвинения към Диого Жота, че е симулирал. 

Португалецът, който влезе като резерва и допринесе за два от головете на своите, излезе сам срещу вратаря Мартин Дубравка, елиминира го, а след това падна на тревата. 

Мнозина твърдят, че Жота е могъл да вкара топката в опразнената врата, вместо да се свлече, а други са на мнение, че нападателят е симулирал и контакт между него и Дубравка няма. 

Легендата на Нюкасъл Алън Шиърър нападна португалеца, като заяви, че поведението му е било "ш*бано". “Каква велика симулация е това”, написа в социалните мрежи той. 

Мениджърът на "свраките" Еди Хау заяви, че дузпа няма. 

“Да предпочетеш да паднеш за дузпа, вместо да продължиш и да вкараш топката в празната врата! Вече съм виждал всичко!”, коментира друг велик английски голмайстор Йън Райт. 

Дори бившият капитан на Ливърпул Джейми Карагър беше потресен от поведението на Жота. "Защо просто не я вкара!!!". 

Мнението си по темата изрази и Джон Тери. “Как, за Бога, това е дузпа”? Шокираща симулация! Най-лошото е, че ВАР я потвърди”. 

Ситуацията с Диого Жота може да видите в прикаченото видео и сами да прецените дали симулира или не.