Това е уикенд в Англия с 6 мача от ВЛ и полуфинали в ФА Къп. На практика ще имаме дълга седмица, защото след това предстоят и двубои във вторник, сряда и четвъртък. Но нека сега погледнем към предстоящите мачове в събота и неделя.

Полуфиналите в ФА Къп

Много хора вече са сигурни, че в срещата между Манчестър Сити и Ливърпул ще има продължения. Причините са ясни – в 3 от последните 4 двубоя равенството присъстваше като краен резултат. Срещите по традиция са изключително равностойни, като в рамките на 90 минути отборите си делят по няколко периода на надмощие. Това са разумни аргументи, аз бих добавил обаче още нещо. Ливърпул има далеч по-широк състав към момента. Формулата 8-8-6 при 22 полеви футболисти за защита-полузащита-атака е налице за Клоп. Може наистина да не са напълно равностойни заместниците на основните играчи, обаче ги има. При Манчестър Сити тази формула се допълва от по-млади играчи, което в никакъв случай не е лошо, но не и за такова дерби. И смятам, че Клоп ще даде шанс на играчи, които не сме виждали често в игра, които обаче ще са достатъчно свежи. Да не забравяме, че през седмица предсоти и двубой с Манчестър Ю. Говоря за Луис Диас и Фирмино, а може би и Жота, като нападателна тройка например. Ако обаче направите анализ не на изиграните мачове, а на броя минути на терена, тогава изводите може и да водят дори към Салах на игрището. Гуардиола също ще е задължен да даде почивка на повечето от основните си играчи, защото те изиграха 3 поредни трудни и изискващи доста енергия срещи – два пъти с Атлетико Мадрид и с Ливърпул. Мърсисайдци например се справиха с далеч по-лесен съперник в Европа. Поради това очаквам съставът на Сити да не е толкова силен, макар че това може и да е условно.

Сблъсъците между тези два отбора се решават от индивидуална класа, а ми се струва, че тази на Ливърпул ще е повече на Уембли конкретно, защото едва ли на терена за Сити ще са Фоден, Де Бройне, Бернардо Силва и Родри.

За другия полуфинал е ясно кой е фаворит – Челси. В състава на Кристъл Палас няма да може да бъде използван Конър Галахър, защото е под наем и правилата на ФА Къп не го позволяват. Виейра вече заяви, че не е щастлив от това, но положението е такова. От това ще пострада най-вече пресата на Палас и играта без топка. А това е и най-силното оръжие на състава срещу Челси. „Сините“ направиха няколко мача, в които се забелязва желанието да се действа на висока скорост. И когато го постигнат изглеждат изключително. Но това не се случва за пълни 90 минути. Причините може да са много и различни, но в последния месец (от мача с Нюкасъл) аз не помня да съм видял Челси да е постоянен в рамките на цял мач. А през есента бе така. Сега отпадането от ШЛ прави така, че ФА Къп да е единственият възможен трофей за състава, което променя драстично значението на тази среща.

Може ли Палас да повтори стратегията на Брентфорд? Може, поне на хартия. Но реално Заха трябва да изпълнява ролята на Елриксен при пренасяне на топката от своята половина към противниковата. Ако изключим мачовете с Челси и Ливърпул в началото на сезона, Палас се справя великолепно срещу отборите от челото. Спомнете си как загубиха у дома срещу Челси – с гол в 89-а минута. Ключово ще е първото полувреме, защото с течение на времето енергията на Челси ще пострада, заради многото мачове напоследък, а би следвало Палас да има предимство в края на срещата. Да не забравяме, че са възможни и продължения и дузпи, а и „сините“ играха на последните два финала в този турнир.

Изпадащите

Колкото повече намалява времето до края на сезона, толкова повече ще смятаме вече точките на последните три състава. Норич сега гостува на Манчестър Ю. Дори и да подценяваме „червените дяволи“ в последно време (а и те си го заслужават, заради играта си), все пак ми е трудно да си представя, че „канарчетата“ са способни на победа. Макар че … вече нищо не може да ни учуди. Само че сега вече е ясен новият наставник на Ман.Ю и започва реалната битка за позиция през следващия сезон. А тогава вероятно Роналдо и Погба няма да са на „Олд Трафорд“. По-интересно е положението на Бърнли и Уотфорд. Хората на Шон Дайш гостуват в неделя на Уест Хям. „Чуковете“ постигнаха изключителна победа през седмицата в Европа и са на полуфинал. Дали ще са способни да изиграят още един интензивен мач за няколко дни? Миналият уикенд сякаш не бяха с главите си на терена срещу Тотнъм. Това е шанс за Бърнли по принцип. За Уотфорд положението не е чак толкова по-различно, защото Брентфорд би следвало да е спокоен със своите 36 точки. А и това е домакински мач за отбора на Ходжсън. Евертън има тежки мачове и може да бъде догонен, но само със спечелване на точки. За мен е логично да очаквам ранен период на натиск за Уотфорд в мача. За Бърнли по-скоро разрешаването на двубоя в тяхна полза би следвало да дойде след почивката.

В чисто психологически план това е изключителен уикенд за Уотфорд и Бърнли. Дори бих го нарекъл удобен.

Предизвикателство за Тотнъм и Арсенал

Тотнъм е в чудесна форма и за първи път през сезона се наслаждава на серия от 4 поредни победи. Ако малко разширим периода серията става още по-интересна – 7 победи в 9 срещи и 21 точки от 27 възможни. В средата на март „шпорите“ победиха Брайтън като гост с 2:0. Единственият проблем на Конте е, че всъщност съперникът им е абсолютно непредвидим. Вероятно Брайтън не е в състояние да изглежда постоянен и амбициран срещу всеки състав – пораженията им срещу Норич, Нюкасъл и Бърнли поне дават такъв вид. Но в миналия кръг чисто игрово Брайтън тотално надигра Арсенал в Лондон за 80 минути. „Чайките“ имат 8 победи за сезона, а 5 са като гост в Лигата, но 4 от тях са срещу Бърнли, Брентфорд, Уотфорд и  Евертън. Търпението на Тотнъм в мачовете е изключително впечатляващо, а и моделът на игра на Брайтън е невероятно удобен за „шпорите“. Хората на Конте ще дадат топката на гостите си и ще ги контраатакуват. Греъм Потър и съставът му не могат да устояват на изкушението да тръгнат в атака с доста хора и това обичайно ги съсипва при контраатаките на противника. А и тимът се върна към състоянието на „статистическа аномалия“ с огромна разлика между очакваните и реалните вкарани голове. Остава въпросът дали Потър е намерил противодействие на идеята, топката да минава през Хари Кейн.

Арсенал пък отива на терена на Саутхямптън, след като „светците“ цяла седмица са живели с унижението от мача с Челси. Понеже Артета и Хазенхютъл са начело на тези отбори в последните години нека видим какви са резултатите им. В общо 5 мача след назначението на испанеца начело на Арсенал, лондончани имат 3 победи и 1 поражение (в ФА Къп). Понеже Саутхямптън няколко пъти е бил разгромяван напоследък, нека видим и какво постига отбора, когато инкасира толкова унизително поражение. След 2:5 у дома от Тотнъм, тимът загуби миналия сезон след това и срещу Бърнли. След 0:9 от Ман.Ю падна и срещу Нюкасъл след това с 2:3. След 0:9 срещу Лестъ Сити, тимът два пъти игра с Манчестър Сити и загуби, но това вероятно би станало след който и да е друг двубой. Ясно е, че агресията е рецептата срещу Арсенал в момента, защото липсата на централен нападател, който да може да участва в разиграването на топката в средата на терена, но да може и максимално бързо да стигне после до наказателното поле, лишава „артилеристите“ от възможност да изненадат противника. Остава си и проблемът с центъра на терена и отсъствието на Партей. Вероятно сега вече Джака ще си играе в центъра на игрището. Но това е решаващ двубой за Арсенал най-вече заради психологическото състояние. Ако в края на сезона, допуснеш 3 поредни поражения, просто няма как да успееш в битката за топ 4.