Манчестър Сити победи с 2:0 Челси в двубой от третия кръг на турнира за Купата на лигата в Англия. Срещата на „Етихад“ предложи изключително много голови положения и съответно спасявания от двамата вратари Стефан Ортега и Едуард Менди.

„Гражданите“ се оказаха по-съобразителни от своя лондонски съперник в началото на втората част, когато с два бързи гола на Рияд Марез и Хулиан Алварес в рамките на пет минути си осигуриха комфортна преднина, която устискаха до края на срещата.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

В самото начало на мача Менди не прецени добре една дълга топка, но Алварес не успя да се възполва. Няколко минути по-късно удар от близко разстояние на Диаш бе блокиран от бранител на гостите, а при последвалия ъглов удар топката бе избита в краката на Джак Грийлиш, чийто много силен изстрел мина до десния стълб на вратата на Челси.

Челси пък изпусна най-чистото положение в 12-ата минута, когато Пулшич засече със слаб удар ниско подаване отдясно. Палмър в една от следващите офанзиви на манчестърци се завъртя и стреля от 13-14 метра, но рикошет в Кулибали омекоти топката и Менди я улови без проблем.Грийлиш бе спънат на границата на пеналта от Кулибали, но ударът на Гюндоган от пряк свободния удар мина над напречната греда и кацна на мрежата.

Контраатака на Челси едва не завърши с гол точно в средата на полувремето. Пулишич напредна мощно през центъра, освободи си място за изстрел и нанесе такъв, но Ортега прати кълбото в корнер.

Пред Алварес се откри нова възможност, и то много чиста в 29-ата минута. Аржентинецът стреля мигновено от позиция фронтално срещу вратата, но шутът му мина покрай вратата. Пет минути преди края на частта Грийлиш тества рефлекса на Менди с удар в далечния ъгъл - сенегалецът обаче показа, че внимава и парира. Три минути след това поредна контра на "сините" стигна до младока Люис Хол, който залъга играч на "небесносините", но останал сам срещу Ортега, стреля в краката му.

"Гражданите" започнаха и втората част по-добре от лондонския си противник. Грийлиш нанесе удар по земя от точката за изпълнение на дузпа, но Менди отново бе непробиваем.

В 53-ата минута резултатът бе открит. Марез прехвърли стената от пряк свободен удар и не остави шанс на Едуар Менди.

Пет минути след откриващото попадение падна и второ. "Гражданите" развиха бързо нападение, завършило с отразен удар на Марез от Менди. Алварес обаче дотича до отбитата топка и удвои преднината на своите.

Лондончани можеха бързо да се върнат в мача, но младокът Люис Хол се отчете с втори сериозен пропуснат шанс. Стефан Ортега спаси негов удар от 7-8 метра в долния десен ъгъл. 

В последните десет минути на срещата първо Пулишич пропусна много, много чиста ситуация за своите, а по-късно и негово попадение бе отменено заради засада. Американецът вкара топката във вратата на Ортега след истински карамбол в наказателноот поле на домакините от Манчестър.


FT / Манчестър Сити - Челси 2:0

1:0 Рияд Марез 53` (ф)

2:0 Хулиан Алварес 58`

 

Манчестър Сити: Ортега, Люис, Диас, Лапорт, Гомес, Родри, Гюндоган, Палмър, Марез, Грийлиш, Алварес

Мениджър: Хосеп Гуардиола

Челси: Менди, Чалоба, Кулибали, Кукурея, Лофтъс-Чийк, Ковачич, Закария, Хол, Зиеш, Броя, Пулишич

Мениджър: Греъм Потър