Председателят на българския фен клуб на Нюкасъл Методи Ангелов даде ексклузивно интервю за Gong.bg. Основната тема бе евентуалната мултимилионна сделка за закупуването на клуба от страна на престолонаследника на Саудитска Арабия.

Методи Ангелов ни въведе в хронологията на тази тема, разказа кога е започнал интереса към клуба, детайли около евентуалната сделката, за потенциалните проблеми при осъществяването ѝ и какво мислят феновете на „джордитата“ за нея.

Той също така обърна внимание и на рестартирането на сезона и сподели дали и кога очаква отново да се играе футбол на Острова.    


Методи, Здравей!

- Здравейте! Много благодаря за поканата. За мен е удоволствие да си поговорим по една такава прекрасна тема.

Кога изобщо се заговори за този интерес от страна на този нов собственик?

- Първият интерес, който дойде от него, беше преди две години. Това е престолонаследникът на Саудитска Арабия - Мохамед Бин Саламан. Още преди две години той се опита чрез една бизнесдама да купи Нюкасъл – Аманда Стейвит. Тя е известна във футболните среди на Англия, тъй като бе и основната движеща сила, когато бе закупен и Манчестър Сити. Тогава Майк Ашли (б.р. – настоящият собственик на Нюкасъл) искаше доста пари. Говореше се за един 400 милиона паунда. Феновете на Нюкасъл сме доста  щастливи от тази появила се криза, защото благодарение на нея Ашли намали исканата сума. Усети, че сега е моментът да изкара някой лев. Това докато не стане факт, не можем да го повярваме. За четвърти път в последните две години някой иска да ни купи. Остана една единствена стъпка и тя е Висшата лига да одобри сделката.

Международни организации, както и катарската телевизия, която държи правата за излъчване на Премиър лигата са посъветвали клубовете да са против тази сделка. Като цяло може би единственият голям проблем по осъществяването ѝ е по-скоро моралният отколкото всъщност финансовия?

- "Амнести Интернешънъл" донякъде имат право. Ако погледнем от друга гледна точка не само на Манчестър Сити собствениците са от арабски произход, но и, ако не се лъжа и на Шефилд Юнайтед и на отбор от Чемпиъншип. Чисто морално може би са прави, но чисто икономически не вярвам, че в тази криза и пандемия Британското правителство да се лиши от един инвеститор. Относно катарците, знаем какво е отношението между двете държави. Изобщо не се учудвам, че там има нож под кръста.   

Смяташ ли, че може да има игра, че Манчестър Сити ще се опита да стопира тази сделка, тъй като, ако стане факт, то отборът става един огромен конкурент за титлата, на теория, разбира се?

- Това ще стане едно надлъгване между братовчеди. В статистиката за богатство обаче Бин Салман има лични 260 милиарда, а собственикът на Манчестър Сити има двадесет и няколко. Ако тръгнем да сравняваме това нещо ще му е много трудно.

Методи Ангелов

Феновете на Нюкасъл заслепени ли са по някакъв начин от евентуалния бъдещ хипермилиардески клуб, в който може да се превърне?

- Абсолютно са заслепени. Не е тайна, че в последните 13, 14 години, откакто Майк Ашли е собственик, Нюкасъл не постигна нищо освен две изпадания и две титли в Чемпиъншип. Никой не го харесва. Чета различни форуми в социалните мрежи. Гледам колажи с Меси, Роналдо в Нюкасъл. Всички почват да летят в облаците вече. Разбираемо е, след толкова мъки всички да са ентусиазирани. Те ще очакват да станем следващия Манчестър Сити или ПСЖ. Аз, лично, не вярвам, че това ще се случи. Според мен нещата ще станат по-бавно. Особено в тази криза никой няма да хвърли някакви огромни пари. Лично мое мнение е, че те го правят само, за да си подобрят още имиджа Саудитска Арабия. Компанията, която ни купува е 100% държавна собственост, тоест Нюкасъл ще бъде придобит от държавата Саудитска Арабия. Постепенно, те ще имат амбицията да направят един стабилен отбор, но мога твърдя, че феновете са страшно ентусиазирани.

В тази икономическа криза става все по-важно това всеки клуб да се самоиздържа. Много анализатори одобряват това, което прави Майк Ашли, тъй като в клуба има финансова дисциплина. Може би заради това не е пред фалит. Споделяш ли това мнение?

- Абсолютно съм съгласен. Нюкасъл е един от малкото клубове в Англия, които нямат нито едно пени дълг и са финансово стабилни. Като фирма, Май Ашли управляваше клуба перфектно. Няма дългове. Може би това е и една от причинете да купят точно нас, защото има и други атрактивни отбори.

Кой беше точният момент, в който започва тази по-явна ненавист към Майк Ашли? Дали не  е моментът с преименуването на стадиона?

- Тогава ескалира всичко. Да промениш един стадион, който е на 127 години. Да му промениш името за първи път в историята на някакъв магазин за спортни стоки, беше абсолютно недоразумение. Той се усети доста бързо и върна старото име. Но да, оттогава тръгна всичко. Нямаше никакви амбиции, никакви трансфери, нито мениджър на високо ниво, който да гони Европа.

От гледна точка на подновяване на сезона. Какво виждаш ти да се говори в английския футбол? Има ли надежди за подновяването му скоро?

- Надежди има. Те няма и голям избор. Това, което четох и с приятели си говорих, че те имат един доста голям договор за телевизионни права. Става въпрос за почти 1 милиард паунда, които някой трябва да връща, ако не бъде изпълнен. Това не вярвам някой да го направи. Лично, моето мнение и това, което се чува навсякъде е, че сезонът ще се поднови пред празни трибуни, но ще се довърши. Според мен в началото на юни ще започнат да играят.

Цялото интервю с Методи Ангелов можете да видите във видеото!