PCP Capital Partnes е в напреднали преговори с Нюкасъл Юнайтед за закупуването на отбора, след като стоящият зад консорциума Мохамад Бин Салман е внесъл депозит към актуалния собственик на клуба Майк Ашли. Към депозита са прибавени и редица споразумения. Договорите са правно обвързващи, което означава, че единственият аспект на сделката, която остава да бъде завършена, е одобрението на шефовете от Премиър лийг.

След като дойде това одобрение от Лигата, остатъкът от парите на стойност 300 млн. паунда ще бъде преведен на Ашли и сделката може да бъде завършена още преди края на месец април.

Висшата лига започна редовните си проверки в началото на този месец към клубовете. Там попадна и консорциума на Аманда Стейвъли, който включва престолонаследникът на Саудитска Арабаия Мохамед бин Салман.

Бин Салман контролира Фонда за публични инвестиции в арабската страна, като той е един от най-богатите държавни фондове в света. Той ще притежава 80% от контролния пакет от акции на „джордитата”.

Все пак шефовете на Висшата лига може да блокират сделката, ако при разследването се установят някакви нередности в дейността на бъдещ собственик в даден клуб. При Бин Салман има такива въпросителни, след като телевизия, притежавана от него, е излъчвала нелегално мачовете от английската Висша лига в Саудитска Арабия. Въпреки това, притеснения по тази линия за правата в арабската страна не би трябвало да има, тъй като правителството на Обединеното кралство може да повлияе крайно дали продажбата може да бъде одобрена.