В Евертън се притесняват сериозно от потенциални санкции заради един от руските олигарси, които снощи бяха санкционирани от ЕС като част от мерките срещу военната инвазия на Русия в Украйна.

Близкият до Владимир Путин Алишер Усманов е сред въпросните хора, върху които вече тегнат забрани за пътуване, замразяване на активи, забрана за предоставяне на средства на включените в списъка лица и др.

Въпросният Усманов е собственик на компанията USM Holdings, която е спонсор на клубната база на Евертън. Освен това олигархът има ексклузивни права за името на новия стадион на клуба от Висшата лига. Председател на USM Holdings пък е собственикът на Евертън Фарад Мошири.

Сега “карамелите” са притеснени, че заради широкия обхват на ограниченията е възможно и клубът да се окаже потърпевш по някакъв начин. В изминалия двубой срещу Манчестър Сити тимът от Ливърпул вече изрази подкрепата си към украинския народ, а освен това в състава разполага с един украинец - Виталий Миколенко.

Алишер Усманов е бивш съсобственик на Арсенал, като през годините делът му се увеличи почти до 30%, но през 2018 година той го продаде на американския бизнесмен Стан Крьонке срещу 550 милиона лири.

Вчера Европейският съюз въведе санкции срещу 26 видни руснаци. Според официалната информация спрямо Усманов той подкрепя Кремъл и има тесни взаимоотношения с президента Путин. В тази си роля той активно подкрепял финансово и материално хората, от които зависело взимането на решенията за анексацията на Крим и дестабилизацията на Украйна.