Бившият полузащитник на Ливърпул Шаби Алонсо бе обвинен в данъчни измами, обяви мадридрски съд.

Прокурорите първоначално поискали наказание от 5 години зад решетките, но впоследствие съкратили наполовина молбата си. Алонсо, световен шампион с Испания през 2010, бе обвинен в това, че е използвал компания, базирана на португалксия остров Мадейра, за да избегне плащането на 2 млн. евро под формата на данъци на авторските си права към испанските власти.

Прокурорите заявили, че измамите се случили между 2010-2012, когато той бе играч на Реал Мадрид. Съдът добави, че е било невъзможно да обсъди покриване на случая, след като трансферът на правата бил „формализиран в договора“, подписан през 2009 между Алонсо и португалската фирма. Алонсо, който прекрати кариерата си през 2017 след престой в Байерн Мюнхен, е един от многото известни футболисти, които бяха погнати от испанските власти заради данъчни измами, свързани с авторски права.

Някои признаха измамите си като част от сделка за избягване на затвор, включително нападателят на Атлетико Мадрид Диего Коста и защитникът на Барселона Жерар Пике. По-рано тази година, данъчните власти хванаха в измама нападателя на Ювентус Кристиано Роналдо и мениджъра на Тотнъм Жозе Моуриньо. /БГНЕС