Европейският шампион с Дания през 1992-а година – Петер Шмайхел, защити стража на Ливърпул Алисон Бекер и сподели, че той не трябва да прави компромиси със стила си. 25-годишният бразилец пристигнана „Анфийлд” през това лято с трансфер от Рома за 67 милиона паунда, а това бе рекордна сделка за вратар тогава, но бива винен за грешката, която допусна срещу Лестър в последния уикенд от Висшата лига.

Въпросният гаф стана, след като Върджил Ван Дайк бе пресиран в собствената си половина, а холандският бранител върна топката към вратаря на Ливърпул. Алисон можеше да изчисти топката, но реши да играе до аутлинията „един на един” срещу нападателя на Лестър Келечи Ихеаначо, а нигериецът му открадна кълбото. Последва пас към Рашийд Гезал, който отбеляза в опразнената мърсисайдска врата, макар Алисон да реагира бързо и да опита да отклони топката.

И излагацията на Алисон не спря "червения" марш

Това породи негативни мнения за проявата на бразилеца, но Петер Шмайхел сподели, че не грешката е най-лошото нещо, което може да стане, а това Алисон да смениначина си на игра.

„Това е нов стил във вратарската професия, а това се харесва на новите мениджъри и клубове. Защо някой, който е уверен в играта си с крака да не може да комбинира в предни позиции със своите съотборници от по предна зона? Всеки един играч губи топката, без значение къде се намира по терена”, сподели Шмайхел.

Юрген Клоп не упрекна Алисон за гафа

Алисон Бекер записа три „сухи” мрежи в първите си срещи с екипа на Ливърпул и впечатли с някои добри спасявания срещу Уест Хем, Кристъл Палас и Брайтън.

„Най-лошото нещо е да пренебрегнеш своя стил и да се вслушаш в мнението на другите. В следващите месеци той ще бъде под напрежение, а медиите и журналистите очакват всеки малък повод това да стане факт. Как ще успее да реагира? Дали ще продължи да играе на това високо ниво? Това е красотата във вратарския пост. Видяхте, че щом направи грешката, камерите го показаха на няколко пъти, а той изглеждаше притеснен. Трябва да си много здрав психически, за да оцелееш”, продължи бащата на Каспър Шмайхел.

Алисон: Трябва да съм глупав, за да направя това отново

Легендата на Манчестър Юнайтед сравни Алисон с великия вратар на Ливърпул от миналото Брус Гробелаар. Зимбабвиецът записа 628 срещи за клуба във всички надпревари между 1980 и 1994-а година.

„Когато Ливърпул беше най-успешният английски тим в Европа и Англия, то тимът имаше невероятен вратар в лицето на Гробелаар. Брус е един от най-големите вратари, които съм гледал през живота ми, а играта на Алисон ми наподобява много на неговия", завърши Петер Шмайхел.