Бърнли изненада Ливърпул на "Анфийлд" и спечели с 1:0 в мач от 18-ия кръг на Висшата лига. Гостите стигнаха до победата в 83-ата минута, когато Ашли Барнс бе точен от дузпа. По този начин "мърсисайдци" прекъснаха страхотната си серия от 68 поредни мача бе поражение на своя стадион и продължиха негативната си серия от четири мача, в които не успяват да реализират попадение.

По този начин шампионите остават на четвъртата позиция с актив от 34 точки, докато Бърнли се изкачи на 16-ата с 19.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Домакините притиснаха съперника си в самото начало на двубоя. Още във 2-ата минута Джердан Шакири центрира остро в наказателното поле, но изстрелът на Фабиньо с глава премина покрай вратата.

Три по-късно Дивок Ориги опита нещо нестандартно, стреляйки от въздуха от около 30 метра, но изстрелът му премина над вратата. В тези начални минути се показа стратегията на двата тима. "Мърсисайдци" заложиха на директни атаки, докато Бърнли изчкваше за организирането на опасни контраатаки.

В 7-ата минута след центриране на Трент Алексндър-Арнолд от ъглов удар, Садио Мане стреля с глава, но изстрелът му бе блокиран, а след още един на Жоржиньо Вайналдум, защитата на гостите се справи и изчисти топката.

В 13-ата минута защитата на Ливърпул можеше да допусне сериозен гаф, след като Алисон първоначално се намеси при центриране, но топката остана в краката на Роби Брейди, който отправи изстрел от границата на наказателното поле. Бразилският страж се хвърли самопожертвователно в краката на крилото на гостите и спаси.

Изненадващото в следващите минути бе, че притежанието на топката бе в полза на Бърнли, като гостите разчитаха на дълги топки към нападателя Крис Ууд. Възпитаниците на Шон Дайш бяха много добре подредени в своята половина и не позволяваха на нападението на Ливърпул да застраши Ник Поуп.

В 21-ата минута Джердан Шакири опита да преодолее стража на гостите от дистанция, но изстрелът му премина покрай левия страничен стълб.

Две по-късно Алекс Окслейд-Чембърлейн отправи плътен удар, който попадна в ръцете на Ник Поуп.

В 29-ата минута Дивок Ориги се освободи от съперник и стреля по земя от границата на наказателното поле, но вратарят на гостите улови.

Три по-късно отново белгийският нападател отправи изстрел от около 12 метра, но и този път Ник Поуп бе на мястото си и спаси.

В 35-ата минута след разбъркване пред наказателното поле на "мърсисайдци" Роби Брейди стреля в левия ъгъл, но Алисон бе на мястото си и улови.

Четири по-късно след продължителна акция на Ливърпул топката стигна до Анди Робъртсън. Защитникът на домакините реши да стреля в близкия ъгъл но вратарят на домакините отново се намеси решително.

В 43-ата минута Бен Мий направи фатална грешка, от която се възползва Дивок Ориги. Нападателят напредна и останал очи в очи с Ник Поуп, стреля в напречната греда.

След последния съдийски сигнал, футболистите на двата тима се спречкаха, а същото в тунела сториха и мениджърите Юрген Клоп и Шон Дайш. След всичко това Фабиньо получи жълт картон, а главният съдия Майк Дийн прецени, че Ашли Барнс не заслужава да получи втори жълт картон.

В 51-ата минута Ник Поуп се намеси за пореден път решително, след като Трент Александър-арнолд стреля в долния ляв ъгъл. Вратарят парира изстреля, след което с крак изби в ъглов удар.

Малко след това Юрген Клоп включи в игра Мохамед Салах и Роберто Фирмино.

В 60-ата минута Жоржиньо Вайналдум направи великолепен пробив, тръгвайки от половината на домакините, след което подаде към Мохамед Салах в наказателното поле. Египтянинът стреля в близкия ъгъл, но Ник Поуп продължи да показва своята класа и отрази с вещина изстрела.

Малко след това Садио Мане стреля на вратата. В 71-ата минута Дуайт Макнийл проби по левия фланг и центрира, където на близката греда Йохан Гудмунсон стреля, но покрай десния страничен стълб.

Ливърпул все повече притисна съперника си, но защитата на Бърнли продължи да действа добре и не допусна да се стигне до опасности пред вратата на Ник Поуп.

В 82-ата минута гостите получиха дузпа, след като Алисон закъсня и фаулира Ашли Барнс. В ситуацията останаха съмнения, но главният съдия Майк Дийн категорично посочи бялата точка. Зад топката застна потърпевшият и с изстрел в левия ъгъл реализира.

В 89-ата минута Трент Александър-Арнолд опита плътен изстрел, който не попадаше в целта, но Роберто Фирмино насочи топката в очертанията на вратата, след което футболист на гостите изби в ъглов удар. Това бе и последното по-сериозно положение пред една от двете врати.

Ливърпул Бърнли

източник: sofascore.com

ЛИВЪРПУЛ - БЪРНЛИ 0:1

0:1 Барнс 83'-д.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Трент Александър-Арнолд, Фабиньо, Жоел Матип, Анди Робъртсън, Тиаго, Жоржиньо Вайналдум, Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джердн Шакири, Садио Мане, Дивок Ориги

Мениджър: Юрген Клоп

БЪРНЛИ: Ник Поуп, Матю Лоутън, Джеймс Тарковски, Бен Мий, Чарли Тейлър, Дуайт Макнийл, Джош Браунхил, Ашли Уестууд, Роби Брейди, Ашли Барнс, Крис Ууд

Мениджър: Шон Дайш

Гл. съдия: Майк Дийн

Стадион: "Анфийлд", Ливърпул