Брайтън победи Ливърпул с 3:0 в мач от 20-ия кръг на Висшата лига. Головете за "чайките" бяха дело на Дани Уелбек и на Соломон Марч, който отбеляза две попадения. С тази победа Брайтън вече е 7-ми с 30 точки, докато Ливърпул остава 8-ми с 28 пункта на сметката си.

82 снимки

В 8-та минута Соломон Марч получи на дясното крило и напредна с дрибъл, като отправи удар към вратата на Ливърпул, но Трент Александър-Арнолд изби пред голлинията, за да предотврати попадение. От последвалия корнер Алексис МакАлистър стреля с глава, но Алисон внимаваше и улови. 

В следващите минути Ливърпул се затрудняваше да организира добри нападения, а Брайтън продължаваше да бъде по-агресивният отбор на терена. В 27-та минута Мохамед Салах нахлу в наказателното поле и опита удар от малък ъгъл, но Санчес отрази, а при добавката Коди Гакпо не успя да вкара топката в мрежата. Секунди след това Каору Митома остана очи в очи с Алисон, но ударът с десния крак на японеца не бе точен и излезе в аут.

Брайтън Ливърпул статистика

източник: Sofascore

 В 42-та минута Соломон Марч бе изведен сам срещу вратаря, а при последвал контакт с вратаря на Ливърпул, нападателят на Брайтън се свлече в наказателното поле и съдията отсъди дузпа за "чайките". При последвалото разглеждане с ВАР наказателният удар бе отменен поради засада.

Във втората минута на продължението за първата част Евън Фъргюсън бе на добра позиция в наказателното поле и опита удар, но Алисон бе на добра позиция и улови топката.

Второто полувреме започна прекрасно за Брайтън, след като в 47-та минута Жоел Матип допусна груба грешка, а Митома намери прекрасно Соломон Марч в наказателното поле, а последният успя да засече подаването на японския си съотборник, за да открие резултата в полза на своя отбор - 1:0.

В 52-та минута Евън Фъргюсън получи зад защитата на Ливърпул и достави чудесен пас за Соломон Марч, който навлезе в наказателното поле и стреля с левия си крак, като не остави шансове на Алисон за реакция - 2:0 за Брайтън.

Каору Митома получи хубаво подаване в 65-та минута и опита удар от ръба на наказателното поле, но той отиде право в стража на Ливърпул, който улови спокойно. В 76-та минута Ливърпул опита да създаде нещо опасно. Харви Елиът овладя топката, след като получи от Наби кейта, но ударът на англичанина с левия крак бе безкрайно неточен и излезе в аут.

Секунди след това Трент Александър-Арнолд опита центриране, а Коди Гакпо можеше да намали резултата, но позицията бе трудна и нидерландецът не успя да отбележи. В 81-та минута Дани Уелбек получи топката от странично хвърляне, като премина елегантно през Джо Гомес и отправи удар от близка дистанция, за да направи резултата 3:0 в полза на Брайтън.

"Чайките" малко след това можеха да вкарат и четвърто попадение, след като Ливърпул отново не бе добре ориентиран в защита, а Дани Уелбек отправи удар с левия крак в наказателното поле, но той бе право в Алисон.

Стартови състави:

Брайтън: 1. Роберт Санчес, 30. Первис Еступинян, 6. Леви Колуил, 5. Люис Дънк, 13. Паскал Грос, 25. Мойсес Кайседо, 10. Алексис МакАлистър, 7. Соломон Марч, 14. Адам Лалана, 22. Каору Митома, 28. Евън Фъргюсън

Треньор: Роберто Де Дзерби

Ливърпул: 1. Алисон, 26. Андрю Робъртсън, 5. Ибрахима Конате, 32. Жоел Матип, 66. Трент Александър-Арнолд, 3. Фабиньо, 6. Тиаго, 14. Джордан Хендерсън, 15. Алекс Окслейд-Чембърлейн, 18. Коди Гакпо, 11. Мохамед Салах

Треньор: Юрген Клоп