Американският мениджър на Лийдс Джеси Марш ще трябва да влезе дълбоко в познанията си за мотивационни речи и да се опре до философи като Махатма Ганди и спортисти като Мохамед Али, за да вдигне морала на играчите си. Лийдс се бори за оцеляване в английската Висша лига и с 34 точки е първи под чертата.

Американецът, който взе работата в Лийдс след уволнението на Марсело Биелса, е изправен пред първия сериозен тест утре срещу Челси в надеждите си да се измъкне от зоната на изпадащите.

Бърнли пред тях има също 34, но с по-добра голова разлика, а Евертън е с 35 на 16-ата позиция и мач по-малко.

На пресконференция преди важната среща с Челси специалистът обясни, че мотивационни послания и цитати на бореца за независимост на Индия Ганди и великия боксьор в тежка категория Али са сред голямата му колекция.

"Имам стотици цитати, които използвам в различни моменти", каза Марш пред репортери, добавяйки, че иконата на НБА Майкъл Джордан, бившият треньор на Чикаго Булс Фил Джаксън и големият треньор на американския футбол Винс Ломбарди също го вдъхновяват. "Опитвам се да мисля как те отговарят на това кой съм аз и как ние играем футбол съобразно тези мисли. Обичам да се уча от опита на хората в миналото. Спортни фигури, исторически личности, каквото и да е. Ключът е да разбереш какви послания да използваш в точното време".

Джеси Марш също така обясни, че спечелената от Франция световна титла по футбол през 1998-а година, както и американският баскетболен отбор от 2008-а година са два от примерите, към които обича да се връща. И също го вдъхновяват.

"Обичам баскетболната култура на Америка. Начинът, по който събират в един отбор деца от града с хора, завършили университетите, невероятните ментори около отборите и тяхното влияние. Това е нещото, което ме впечатлява. Използвам неща, които се отразяват в душата ми. Има исторически фигури като Ганди, Майка Тереза, президенти като Джон Ф. Кенеди", разказва още Джеси Марш.

Лийдс, който влезе във Висшата през 2020-а година след 16 години пауза, играе с Брайтън у дома след срещата с Челси, приключва кампанията с гостуване на Брентфорд.

"Знаем какво идва в тези три мача като трудност и сме наясно как трябва да се борим, за да вземем точки. Нашият фокус е да контролираме всеки един момент от мачовете. И да чакаме грешките на Бърнли и Евертън, които също се борят за оцеляването си и са в същата ситуация, завърши специалистът, който преди това работеше в системата на клубовете на Ред Бул.