Името на Емилиано Мартинес е основна тема през последните 18 месеца, като подвизите му помогнаха на Аржентина да спечели Копа Америка и Световната купа. Вратарят вече е известен в родината си, тъй като беше резервен вратар в Арсенал до 2020 г. и вярва, че се конкурира с емблематичния сънародник Лионел Меси, когато става въпрос за вдъхновяване на следващото поколение аржентински таланти.

"Докоснах небето, както бе казал баща ми. Половината от децата искат да станат Меси, половината от децата искат да станат вратари сега. Очевидно това е горд момент в моята кариера. Винаги казвам, че мразя индивидуалните награди, знаете ли, сега с наградата на FIFA Best, това не ме удовлетворява. Удовлетворява ме просто да гледам малките деца да се опитват да станат вратари сега, защото те харесват това, което са видели на Световното първенство, разбирате ли? Така че каквото и да се случи в кариерата ми, отсега нататък винаги ще бъда благодарен за шанса, който имах на Световното първенство", сподели Мартинес.

"Исках да постигна нещо, което никой не прави или е било трудно за постигане. И очевидно хората казваха, че след Копа Америка, след Световната купа, Еми ще отиде да играе Шампионска лига и той ще си тръгне. И си мисля, да, това е най-лесната част. Знаете, че е лесно да си тръгнеш сега през януари и да отидеш в клуб, който играе Шампионска лига и всичко това. Изглежда всичко лесно. Всъщност това беше истинско предизвикателство за мен", добави вратарят.

"Спечелване на Световно първенство за Аржентина след 36 години, да, това беше предизвикателство. Спечелването на финалисима срещу шампионите на Европа беше предизвикателство. И сега имаме нужда от нещо за Астън Вила след 30 години? Не знам колко време беше. 40 години? Това е предизвикателство. Знаеш ли, това е предизвикателство. И това е нещо, за което съм създаден - за предизвикателства, за това, че не винаги имам лесния изход. И ние имаме един от най-добрите мениджъри за печелене на трофеи в Европа. Така че съм готов за предизвикателството", завърши Мартинес.

Мартинес подписа удължаване на договора с Вила миналото лято, което има за цел да го задържи в техните редици до 2027 г., в който момент той ще бъде на 34 години и ще е готов да обмисли следващата глава от колоритната си кариера.