Манчестър Сити е укрил разходи в размер 30,74 милиона евро от инспекторите на УЕФА и е заплашил европейската футболна централа да наеме „50 от най-добрите адвокати на планетата”, които да съдят организацията „през следващите 10 години”, ако клубът бъде счетен за нарушител на правилата за Финансов феърплей. Това е поредната част от разкритията на Football Leaks, които разтърсиха основите на футболния свят.

Уебсайтът и European Ivestigative Collaborations – европейската мрежа за разработки в сферата на разследващата журналистика днес заявиха, че притежават документи, които разкриват, че сегашният президент на ФИФА и бивш главен секретар на УЕФА Джани Инфантино се е съюзил със Сити и Пари Сен Жермен зад гърба на разследващите.

Двата клуба бяха намерени за виновни за нарушения на Финансовия феърплей през сезони 2011/2012 и 2012/2013, когато оповестиха комбинирани загуби от над 150 милиона паунда – много над допустимия от УЕФА лимит. Като следствие и двата клуба получиха глоби от по 49 милиона паунда, като впоследствие санкциите бяха намалени с две трети заради подадени жалби.

Според документите на Football Leaks посещение на инспекторите от УЕФА е било през януари, а откритото от тях е било „тотално бедствие”. Те открили, че 84 процента от „другите рекламни приходи” на клуба идват от базирани в Абу Даби спонсори. Както знаем, това е родината на клубните собственици, а по този начин клубът е укрил харчове от 30,74 милиона паунда от годишните си сметки.

Освен това разследващите установили, че три или четири от подписаните спонсорски договори били „драстично надценени” – с около 80 процента по-високо от средната пазарна цена. Друга визита на инспекторите в Манчестър разкрила, че всъщност два от клубните спонсори са „свързани страни”.

От Сити отрекли всички тези твърдени и заплашили УЕФА посредством правни действия. Стигнало се дори до заплаха да се оспорва Финансовия феърплей пред Европейския съд. Така се стига до ситуацията, в която Инфантино се заел лично със задачата да предприеме маневри срещу собствените си инспектори. Така, в съгласие с изпълнителния директор на „гражданите” Феран Сориано, е била уговорена среща между адвокати на УЕФА и клуба, на която да се намери компромисно решение.

През цялото време, според „Шпигел”, Инфантино е бил в постоянен контакт с босовете на Сити, като е проявявал сходно отношение и към случая на ПСЖ.

Още по темата:

Още мръсно футболно бельо от Football Leaks

В официална позиция Байерн отхвърли всички обвинения

ПСЖ отговори на обвиненията от Football Leaks

Саркози лобирал пред Платини Катар да приеме Мондиал 2022

Football leaks намеси големи босове в тайни договорки между ПСЖ и УЕФА

Football Leaks: Как Байерн и футболният каймак точат ножа за УЕФА​