Ливърпул победи Астън Вила с 2:1 в интригуващ двубой от 33-ия кръг на Висшата лига. Дъглас откри още в 4-а минута за домакините. Само две минути по-късно Жоел Матип изравни резултата. През второто полувреме Садио Мане (65) осъществи пълния обрат за мърсисайдци. По този начин възпитаниците на Юрген Клоп запазиха шансовете си за спечелване на титлата и се изравниха на върха в класирането с Манчестър Сити, събирайки по 86 точки, докато бирмингамци са 11-и с 43 по-малко. "Червените" остават на втората позиция, а утре "гражданите" ще изиграят двубоя си с Уулвърхемптън.

Gulliver/GettyImages
60 снимки

Домакините стартираха агресивно и още в третата минута Алисон трябваше да прави решаващо спасяване след опасен удар на Оли Уоткинс. Секунди по-късно бразилският страж бе безпомощен. Той първо парира удар с глава на Дъглас Луис, но след това бразилският халф на бирмингамци направи безпроблемна добавка с крак и опъна мрежата зад своя сънародник.

Радостта на домакините обаче беше твърде кратка. В шестата минута се получи разбъркване в наказателното поле на Вила след центриране от фал, топката достигна до намиращия се пред противниковата врата Жоел Матип и защитникът я отклони в мрежата. Първоначално останаха известни съмнения за нарушение в атака на Диого Жота, но попадението бързо бе признато за редовно.

Двата тима продължиха да действат на високи обороти, а мърсисайдци бяха близо до второ попадение. В 19-ата минута Костас Цимикас центрира остро в наказателното поле, където Садио Мане стреля отблизо с глава, но прати топката опасно покрай гредата. Домакините реагираха пет минути по-късно, когато Дани Ингс нанесе изстрел с глава над напречния стълб.

Половин час след старта на двубоя мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп трябваше да направи принудителна промяна, след като Фабиньо получи контузия и на негово място се появи Джордън Хендерсън. В 33-ата минута Филипе Коутиньо получи на добра стрелкова позиция и отправи плътен удар, който премина над вратата. Две по-късно гостите бяха отново близо до втори гол. Трент Александър-Арнолд пусна остро подаване към непокрития в наказателното поле Наби Кейта. Халфът опита да стреля от точката за изпълнение на дузпа, но не успя да оцели топката и не застраши Емилиано Мартинес.

Три минути преди края на първото полувреме Къртис Джоунс пресече в центъра. Халфът напредна и стреля в долния ляв ъгъл, принуждавайки Емилиано Мартинес да улови.

Мърсисайдци стартираха по-добре втората част и в 47-ата минута Трент Александър-Арнолд стреля опасно от фаул, пращайки топката на сантиметри от напречната греда. Малко след това бранителят на гостите изведе Луис Диас зад гърба на защитата, но Емилиано Мартинес разбра замисъла и пресече. Ливърпул продължи да притиска съперника си, но бирмингамци показаха, че могат да бъдат опасни на контраатака.

В 65-ата минута Ливърпул излезе напред в резултата. Мърсисайдци се възползваха от грешка в средата на терена. Луис Диас получи на левия фланг, след което с перфектно центриране намери Садио Мане в наказателното поле, който с глава реализира хладнокръвно.

Малко след това двата тима си размениха по една опасност, но до ново попадение не се стигна. В 76-ата минута Жоел Матип стреля с глава след центриране от ъглов удар, но право в ръцете на Емилиано Мартинес. Седем минути по-късно Наби Кейта отправи мощен изстрел от дистанция, който премина покрай вратата.

Минути преди края на двубоя Дани Ингс вкара попадение във вратата на Алисон, но то бе отменено заради засада.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ:

АСТЪН ВИЛА: Мартинес, Кеш, Мингс, Дин, МакГин, Накамба, Дъглас Луис, Коутиньо, Ингс, Уоткинс

Мениджър: Стивън Джерард

ЛИВЪРПУЛ: Алисон, Алексанър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Цимикас, Фабиньо, Кейта, Джоунс, Диас, Жота, Мане

Мениджър: Юрген Клоп