Ливърпул ще стои на върха поне за две вечери, след като надделя с резултат 2:0 в гостуването си на новака Бърнли в сблъсък от 19-ия кръг на английската Висша лига. Дарвин Нунес откри още в шестата, а Диого Жота отбеляза втория гол в последната 90-ата минута. 

Снимки: Gulliver/GettyImages
67 снимки

Мърсисайдци заслужено стигнаха до успеха, макар че той можеше да бъде и доста по-убедителен, след като напълно доминираха в хода на двубоя. Тимът на Юрген Клоп отправи 19 удара (10 точни), но на два пъти попадения на Коди Гакпо през първото и на Харви Елиът бяха отменени при спорни обстоятелства. С няколко отлични намеси обаче се отличи и вратарят на домакините Джеймс Трафърд. В края на срещата пропуските обаче можеха да бъдат фатални, тъй като Бърнли имаше своите моменти, но не се възползва от тях.

В крайна сметка победата изкачи Ливърпул отново на върха с 42 точки, с две пред Арсенал, който в четвъртък приема Уест Хем Юнайтед в лондонско дерби. Бърнли пък остава на предпоследната 19-а позиция с 11 пункта и на пет от спасителната зона. В следващия кръг "червените" приемат Нюкасъл на 1 януари, докато "виненочервените" гостуват на третия в подреждането Астън Вила на 30 декември.

Мениджърът на Ливърпул - Юрген Клоп, е направил пет промени от мача с Арсенал (1:1) миналия кръг. Като титуляри започват Дарвин Нунес, Харви Елиът, Райън Гравенберх, Джарел Куанса и Джо Гомес са титуляри. Костас Цимикас е контузен, а Доминик Собослай, Ибрахима Конате, Къртис Джоунс, Луис Диас и завърналия се от контузия Диого Жота са на пейката.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Бърнли Ливърпул

източник: Sofascore.com


Домакините първи организираха атака, но до удар към вратата на Алисон не се стигна.

Ливърпул пък първи нанесе точен удар в четвъртата минута, когато Мохамед Салах получи на десния фланг и комбинира с Райън Гравенберх, който технично с пета отклони за Харви Елиът. Младокът превзе празното пространство и стреля опасно пред дъгата на наказателното поле, но вратарят Джейвс Трафърд спаси.

Минута след това Зеки Амдуни напредна в половината на Ливърпул и реши да стреля от дистанция, но на безопасна дистанция от лявата греда на Алисон.

Гостите бързо след това поведоха в резултата. В шестата минута Коди Гакпо напредна по левия фланг, влезе в наказателното поле и върна към границата му за Дарвин Нунес, който нанесе прекрасен нисък изстрел с десния крак, който влетя неспасяемо в долния ляв ъгъл на вратата на Трафърд - 0:1. По този начин уругваецът прекъсна головата си суша, тъй като не се бе разписвал в първенството от края на октомври.

„Червените“ можеха бързо да удвоят преднината си в осмата минута, когато след рикошет топката попадна в голмайстора Нунес, а той веднага я предостави на Салах в наказателното поле. Египтянинът моментално стреля с външната страна на десния крак, но Трафорд направи изключително спасяване, избивайки с една ръка над гредата в корнер.

Две минути по-късно топката стигна до Гакпо отляво в наказателното поле, който стреля от воле, но неточно.

Бърнли опита да изнесе играта в по-предни позиции в 12-ата минута капитанът Джош Браунхил нанесе опасен изстрел пред границата на наказателното поле, който обаче профуча покрай лявата греда на Алисон.

Ливърпул обаче бързо-бързо притисна съперника си в собствената му половина и почти всяка атака предвещаваше опасност за вратаря Трафърд, като на няколко пъти късметът оставяше домакините само с гол пасив в резултата. При една от ситуациите Нунес се озова в наказателното поле, Трафорд скъси ъгъла и му попречи да стреля. Уругваецът опита да намери съотборник, а защитниците успяха да изчистят преди Салах да успее да насочи топката към мрежата. Малко след това Нунес прати топката в много опасна зона и Гакпо бе на сантиметри да засече топката.

В 28-ата минута Ливърпул прати топката за втори път във вратата на Бърнли, който обаче не бе зачетен. Топката стигна до Гакпо в наказателното поле и нанесе удар, който бе избит от вратаря. След това обаче Нунес се пребори с Чарли Тейлър за кълбото, което отново попадна на пътя на Гакпо, а този път нидерландецът не сбърка. Голът обаче не беше признат, тъй като реферите отсъдиха нарушение на Нунес преди попадението.

Шест минути след това и гредата спря мърсисайди за втори гол. Гакпо намери по страхотен начин Салах отдясно в половината на Бърнли, египтянинът добре пое топката, влезе в наказателното поле и отправи мощен удар с левия крак, който обаче се отби от напречната греда на Трафърд.

Пет минути преди почивката Уатаро Ендо получи пред наказателното поле и стреля ниско към долния десен ъгъл на вратата на Трафърд, който обаче изби в корнер.

Ливърпул стартира с натиск и второто полувреме, а десет минути след почивката вкара втори гол. Харви Елиът получи пред наказателното поле и раздаде надясно за Гравенберх, който веднага му я върна, а младокът нанесе хубав изстрел, който попадна в долния ляв ъгъл на Трафърд. Попадението обаче беше разгледано със системата ВАР, тъй като Салах беше пред топката и в засада. Макар че египтянинът не игра с кълбото, реферите решиха, че той влия на играта и голът отново не беше зачетен. 

Бърнли усети момента и погледна в предни позиции, изнасяйки играта в половината на "червените". Стигна се до леко напрежение в наказателното поле на гостите, но сериозна опасност за Алисон нямаше. В 66-ата минута топката беше центрирана отдясно в панелтерията, където Върджил ван Дайк не изчисти по най-добрия начин с глава и топката попадна на пътя на Сандер Берге, който стреля ниско по диагонала, но в аут.

Две минути след това "виненочервените" пропуснаха най-чистата си ситуация, с която можеха да изравнят резултата. Уилсон Одобрет проби отлично по десния фланг, финтира Трент Александър-Арнолд и центрира към втора греда, където влезлия от пейката Йохан Гудмондсон бе оставен съвсем сам във вратарското поле и стреля с глава, но над напречната греда на Алисон.

Междувременно Юрген Клоп направи тройна промяна. Той пусна в игра Къртис Джоунс, Доминик Собослай и Луис Диас на местата на Райън Гравенберх, Коди Гакпо и Харви Елиът.

Ливърпул обаче отново натисна и малко след това имаха две добри ситуации да отбележат така чакания втори гол. В 73-ата минута Александър-Арнолд центрира към далечната греда, където Къртис Джоунс свали с глава към другата греда за Доминик Собослай, но унгарецът не отигра топката по най-добрия начин и тя бе изчистена.

Четири минути по-късно отново Александър-Арнолд центрира отдясно към Ван Дайк на втора греда, който свали с глава за Нунес, но уругваецът не успя да засече кълбото и то бе уловено от Трафърд.

В 79-ата минута Одоберт премина през трима футболисти на мърсисайдци и шутира от границата на наказателното поле, но доста встрани от вратата.

Три минути по-късно Соболсай нанесе тежък удар от дистанция, но и той не беше точен в мерника си.

Четири минути преди края на редовното време Александър-Арнолд овладя една топка на гърди и отправи страхотен удар без подготовка с левия крак от дистанция, но кълбото профуча на сантиметри от дясната греда на Трафърд.

Броени секунди след това огромна грешка на Уатаро Ендо можеше да коства много на Ливърпул. Японският халф сбърка в паса си и предостави топката на Джейкъб Брун Ларсен, който напердна към наказателното поле и шутира опасно, но покрай дясната греда на Алисон.

Ливърпул затвори мача в последната 90-ата минута след бърза контраатака, при която Диого Жота взе топката и комбинира с Лус Диас, който напредна и влезе отляво в наказателното поле, но бе затворен. Колумбиецът обаче отигра хитро с пета отново за Жота зад гърба си, а португалецът пое кълбото и от малък ъгъл го прати между краката на Трафърд във вратата му за крайното 0:2.

По този начин Ливърпул излезе начело във временното класиране с две точки преднинана пред Арсенал, който обаче е с мач по-малко и в четвъртък приема Уест Хем.


FT  | БЪРНЛИ – ЛИВЪРПУЛ  0:2

0:1 Дарвин Нунес 6'

0:2 Диого Жота 90'

Висша лига, 19-и кръг

Главен съдия: Пол Тиърни, Англия

Стадион: „Търф Мор“, Бърнли, Англия


Старови състави на двата отбора:

БЪРНЛИ (4-4-2): 1. Джеймс Трафърд – 22. Витиньо, 2. Дара О’Шей ж.к., 5. Джордан Бейер, 3. Чарли Тейлър – 31. Майк Трезор, 16. Сандер Берге ж.к., 8. Джош Браунхил (к), 47. Уилсон Одоберт – 17. Лил Фостър, 25. Зеки Амдуни

Резерви: 49. Ариянет Мурич (вр), 44. Ханес Делкроа, 14. Конър Робъртс, 24. Джош Кълън, 21. Аарън Рамзи, 15. Нейтън Редмънд, 7. Йохан Гудмондсон, 9. Джей Родригес, 34. Джейкъб Брун Ларсен

Мениджър: Венсан Компани

ЛИВЪРПУЛ (4-3-3): 1. Алисон – 2. Джо Гомес, 4. Върджил ван Дайк (к), 78. Джарел Кунса, 66. Трент Александър-Арнолд ж.к. – 38. Райън Гравенберх, 3. Уатаро Ендо, 19. Харви Елиът – 9. Дарвин Нунес ⚽, 18. Коди Гакпо, 11. Мохамед Салах​

Резерви: 62. Куивийн Келехер (вр), 5. Ибрахима Конате, 44. Люк Чеймбърс, 53. Джеймс МакКонъл, 84. Конър Брадли, 8. Доминик Собослай, 17. Къртис Джоунс, 7. Луис Диас, 20. Диого Жота ⚽

Мениджър: Юрген Клоп