Отборът на Ливърпул съумя да победи с минималното 1:0 като гост последния Бърнли в пореден мач от 25-ия кръг в английския футболен елит. Мърсисайдци категорично не изиграха най-вдъхновяващия си двубой през сезона, но гола на Фабиньо в 40-ата минута раздели двата отбора под дъжда на „Търф Муур“. Метеорологичните условия в Ланкашър бяха много тежки за двата отбора, след като срещата се игра пред непрестанен вятър и дъжд, който в последните минути се превърна и в сняг.

66 снимки

Успехът направи така, че отборът на Юрген Клоп остана втори и е с 54 точки, на девет зад лидера Манчестър Сити (63), ала „червените“ са и с мач пасив спрямо актуалния лидер в Премиър лийг. Бърнли, от своя страна, остава последен с 14 точки, а серията му от три последователни ремита бе преустановена. Спасителният бряг е на седем точки, като 17-ият Нюкасъл Юнайтед е с 21 пункта.

Бърнли - Ливърпул

източник: sofascore.com

Гостите от Мърсисайд започнаха динамично срещата, но опасностите пред вратата на Ник Поуп със сериозно качество липсваха. На два пъти пък Бърнли в хода на първите 15 минути застраши вратата на Алисон след удари на Вегхорст и Родригес, но без успех. В 21-ата пък Наби Кейта шутира силно от средно разстояние, но Поуп с една ръка изби в ъглов удар. След неговото изпълнение ланкашърци направиха скоростна контраатака, тъй като Уестууд видя вдясно Вегхорст, но останалият сам срещу стража на Ливърпул нидерландец стреля много слабо. В 28-ата се видя втора фантастична възможност за хората на Шон Дайш, тъй като Родригес се озова сам срещу Алисон след центрирана топка, но бразилецът спаси.

Постепенно Бърнли придоби самочувствие и започна да играе доста уверено срещу именития си противник, а в 35-ата минута отново високата линия на защитата на гостите позволи на Бърнли да направи опасност чрез Вегхорст, но и този път Алисон отрази. Донякъде нелогично, но Ливърпул поведе в резултата в 40-ата минута, когато Наби Кейта отигра с глава центрирана топка от ъглов удар, а тя бе атакувана от връхлитащия Фабиньо. Ударът на бразилския халф бе отразен първоначално, но при добавката не пропусна, за да открие.

Втората част започна в по-спокойно темпо, като опасностите пред двете врати липсваха. Бърнли продължи да играе с дълги топки зад защитата, целящи да намират Вут Вегхорст, докато Ливърпул отговаряше с игра през центъра и пасове за Мане и Салах. В 72-ата зрителите на "Търф Муур" видяха изстрел на Фабиньо от дистанция, който беше неточен. Четвърт час преди края на срещата Ашли Барнс избяга от Ван Дайк, но нападателят не успя да завърши атаката след центриране отляво на Браунхил. В 80-ата минута домакините извадиха късмет, след като Александър-Арнолд центрира отляво, а Бен Мий опита да пресече топката, която мина на сантиметри край левия страничен стълб на вратата, пазена от Поуп.

Четири минути преди края влезлият като резерва Диого Жота направи голям пропуск, след като стреля фронтално срещу вратата на домакините, но встрани. До края на срещата големи възможности пред двете врати нямаше, след като Ливърпул постоянно държеше топката и гостите спечелиха гостуването си.

FT / БЪРНЛИ - ЛИВЪРПУЛ 0:1

0:1 Фабиньо (40)

Стартови състави:

Бърнли: Ник Поуп, Робъртс, Джеймс Тарковски, Бен Мий, Ерик Питърс, Аарън Ленън, Джош Браунхил, Ашли Уестууд, Максуел Корне, Джеймс Родригес, Ваут Вегхорст

Мениджър: Шон Дайш

Ливърпул: Алисон, Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Върджил Ван Дайк, Андрю Робъртсън, Джордан Хендерсън, Фабиньо, Наби Кейта, Мохамед Салах, Роберто Фимино, Садио Мане

Мениджър: Юрген Клоп