С марка английска Висша лига – това може да кажем за 16-ия кръг на Премиършип, който оправда очакванията за превъзходно футболно зрелище. Две страхотни дербита, едно от които ознаменувано с рекорд, и още немалко изненади предложиха битките в Премиърлийг, но всичко по-реда си:

Манчестър Юнайтед – Манчестър Сити 1:2

Несъмненото най-очакваната битка бе тази между „червените дяволи“ и „гражданите“. Дербито на върха в класирането предварително носеше заряд, особено при все, че един срещу друг край тъчлинията излизаха Хосеп Гуардиола и Жозе Моуриньо. „Шумните съседи“ наистина нарушиха спокойствието на „червените дяволи“, след като се наложиха с 2:1. Попаденията за успеха бяха дело на Давид Силва и Николас Отаменди, а за домакините точен бе Маркъс Рашфорд. Момчетата на Пеп записаха рекордна 14-а победа в Премиършип и така продължиха уверения си марш към титлата.

Същевременно, крепостта на Юнайтед – „Олд Трафорд“ – бе превзета. „Дяволите“ нямаха поражение на своя Театър на мечтите в 40 поредни срещи, а по ирония последната им загуба бе от същия съперник и то със същия резултат. Това се случи през септември 2016 година.

В класирането Сити дръпна с 11 точки на върха, като вече разполага с актив от 46. Юнайтед е втори с 35.

Ливърпул – Евертън 1:1

Мърсисайдското дерби се чакаше с не по-малък интерес. Двата отявлени съперника завършиха при 1:1, като за загубените точки в по-голяма степен може да съжаляват „червените“. Именно те откриха резултата на „Анфийлд“ след майсторско попадение на Мохамед Салах, а Уейн Рууни донесе изравняването след точно изпълнена дузпа, чието отсъждане предизвика полемики.

В класирането Ливърпул се движи четвърти с 30 точки, докато „карамелите“ са 10-и с 19.

Уест Хем – Челси 1:0

Една от сензациите в кръга поднесе действащият шампион във Висшата лига – Челси. Момчетата на Антонио Конте срещнаха сериозни трудности при гостуването си на Уест Хем. „Чуковете“ хванаха „сините“ неподготвени още в 6-ата минута на „Лондон Стейдиъм“ и чрез Марко Арнаутович поведоха. След това Алваро Мората и компания не можаха да разгадаят сложния ребус на съгражданите си и в крайна сметка загубиха трите точки, които от друга страна бяха скъпоценни за противника им в битката за оцеляване.  

В таблицата Челси е трети с 32 пункта, на три зад Юнайтед. „Чуковете“ останаха в зоната на изпадащите – 18-и – но вече с 13 точки.

Саутхемптън – Арсенал 1:1

Арсенал също водя зор при визитата си на Саутхемптън. До самия край на двубоя „светците“ водеха с 1:0, след като Чарли Остин бе открил резултата още в 3-ата минута след асистенция на Душан Тадич. В 88-ата минута обаче Оливие Жиру донесе точката на „артилеристите“, разписвайки се след асистенция на Алексис Санчес.

Възпитаниците на Арсен Венгер се движат пети в класирането с 29 точки, докато „светците“ са 11-и с 18.

Тотнъм – Стоук Сити 5:1

Същевременно големият съперник на Арсенал – Тотнъм свърши отлично работата си при визитата си на Стоук Сити и така се приближи само на точка зад „топчиите“ в класирането. „Шпорите“ разгромиха с 5:1 „гръчарите“. Тон за головото шоу зададоха гостите, които си отбелязаха автогол. Малшанса да се разпише в собствената си врата имаше Шоукрос, който стори това в 21-ата минута. През вторите 45 минути попадения заредиха Сон, Хари Кейн и Кристиан Ериксен.

Шоукрос изкупи поне отчасти вината си, след като се разписа и в мрежата на Юго Лорис за 1:5.

В класирането Тотнъм е шести с 28 точки, а Стоук Сити е 15-и с 16.

Бърнли – Уотфорд 1:0

От своя страна, Бърнли спечели домакинството си на Уотфорд с минималното 1:0 и така се изравни по точки с Тотнъм в класирането (28). Възпитаниците на Маурисио Почетино обаче са с по-добри показатели и така заемат шестата позиция, докато Бърнли е седми.

Единственият гол за успеха на „виненочервените“ бе дело на Скот Арфийлд, който вкара в 45-ата минута.

В таблицата Уотфорд е девети с 22 пункта.

Нюкасъл –Лестър Сити 2:3

В един от най-резултатните мачове на кръга „лисиците“ надделяха с 3:2 над „свраките“, за да съберат 23 точки на осмото място. Възпитаниците на Рафаел Бенитес са 16-и с 15.

Срещата започна превъзходно за домакините от Нюкасъл, след като Хоселу откри в 4-ата минута. Риад Марез изравни в 20-ата, а Демарай Грей донесе пълен обрат в 60-ата. Ново реми последва в 73-ата минута, когато Дуайт Гейл направи 2:2, а трите точки в полза на Лестър донесе Айосе Перес, който бе точен само 4 минути преди края на редовното време.

Суонси – Уест Бромич Албиън 1:0

Суонси записа минимален успех с 1:0 над УБА. Единственият гол в двубоя бе дело на Вилфред Бони, който реализира в 81-ата минута.

Въпреки това, „лебедите“ остават в опасната зона, на 19-а позиция, с 12 точки. УБА е 17-и с 13.

Хъдърсфийлд – Брайтън 2:0

С два гола на Стив Муние Хъдърсфийлд подчини с 2:0 Брайтън. Хъдърсфийлд е 12-и с 18 точки, докато Брайтън е 13-и със 17.

Кристъл Палас – Борнемут 2:2

В една от резултатните срещи на изминалия кръг Палас и Борнемут не излъчиха победител. Битката помежду им завърши при 2:2. „Черешките“ откриха след попадение на Джърмейн Дефоу в 10-ата минута, а Миливоевич изравни от дузпа в 41-ата минута. В 44-ата Дан донесе пълен обрат, а минута след това Дефоу възстанови паритета.