Манчестър Сити категорично показа, че в момента е по-добрият отбор на Манчестър, а и най-добрият изобщо в Англия. В мач от 16-ия кръг на Премиършип „небесносините“ нанесоха тежък удар по амбициите на градския съперник Юнайтед, побеждавайки го с 2:1 насред неговия дом „Олд Трафорд“.

В 20-ия сблъсък между Пеп Гуардиола и Жозе Моуриньо, испанецът надигра тактически своя португалски колега и записа десети успех над негo, а след този мач „гражданите“ спокойно могат да погледнат и към титлата, защото авансът им над „червените дяволи“ набъбна на цели 11 точки.

Сити бе по-активният отбор през по-голямата част от мача и закономерно стигна до два гола, благодарение на Давид Силва и Николас Отаменди. Маркъс Рашфорд бе изравнил в самия край на първото полувреме, а в края Юнайтед все пак имаше възможност да измъкне точката. Това обаче не се случи след големи пропуски на грешника за втория гол на съперника Ромелу Лукаку и на Хуан Мата.

По този начин Юнайтед записа първа загуба на „Олд Трафорд“ от 40 мача без поражение в първенството. Последното им такова бе отново от Сити през септември 2016, а така "червените дяволи" пропуснаха да подобрят клубния си рекорд. За сметка на това отборът на Гуардиола записа страхотно постижение, поставяйки рекорд за най-много последователни победи в един сезон на Висшата лига - 14!

В отсъствието на наказания Пол Погба Моуриньо заложи на Андер Ерера в средата на терена За Сити пък Серхио Агуеро остана на резервната скамейка, а атаката на Гуардиола поведе Габриел Жезус.

Съвсем очаквано, двубоят започна с по-атакуваща игра на „гражданите“, които по-често гледаха към вратата на съперника. Давид де Хеа спаси изстрели на Рахийм Стърлинг и на Жезус, а Фернандиньо стреля над вратата.

В 34-ата минута Маркос Рохо влезе грубо глава в глава срещу Давид Силва, а в крайна сметка аржентинецът пострада повече и това наложи смяната му на почивката с Виктор Линдельоф.

Де Хеа пък отново показа невероятен рефлекс в 42-ата минута, в която Лерой Сане стреля опасно от близко разстояние. И испанецът обаче нямаше какво да направи минута по-късно, когато неговият сънародник Давид Силва откри резултата. След центриране от корнер и пас с глава на Николас Отаменди, високата топка стигна до халфа, който прояви майсторство и успя от воле да вкара за 1:0.

И когато изглеждаше, че Сити ще се оттегли с преднина на почивката, грешка в отбраната коства изравняването във втората минута на добавеното време. След дълбоко центриране към наказателното поле, Отаменди не успя да избие с глава, след него пък Фабиан Делф действа нескопосано и така топката стигна до Маркъс Рашфорд, който не сбърка и с мощен удар покрай Едерсон изравни за 1:1.

На почивката освен влизането на Линдельоф, имаше и смяна за Сити като Илкай Гюндоган замени Венсан Компани, а Фернандиньо се върна в отбрана. Промяната се оказа добра, защото „гражданите“ продължиха да бъдат по-активни и в тези начални минути на втората част. Така се стигна до 54-ата минута, в която гостите отново поведоха, а голяма вина за това имаше Ромелу Лукаку. Давид Силва центрира в наказателното поле, където Лукаку изби по ужасен начин. Топката се удари в гърба на съотборника му Крис Смолинг и се върна към Отаменди, който внимаваше и от близко разстояние вкара прекрасен гол с ножичен удар.

В следващите минути Юнайтед не промени нещо в постройката си, а Гуардиола замени Жезус с Елиаким Мангала. Въпреки това, Сити бе по-остър в атаките си. Удар на Де Брюин бе избит класно от Де Хеа, а хитър пас на Гюндоган не бе засечен в наказателното поле. В това време „червените дяволи“ се отчетоха със слаби удари на Лукаку и Рашфорд.

Едва в последните 15 минути домакините се отправиха по-смело към вратата на съперника, а за целта помогна влизането в игра на Златан Ибрахимович и Хуан Мата. Едерсон отново показа класа в 76-ата минута след изстрел на Рашфорд, но големите пропуски бяха дело на Лукаку и Мата. Белгиецът имаше възможност да отбележи от непосредствена близост, но изстреляната от него топка срещна главата на Едерсон, след което бразилецът отрази и шута на испанеца.

В последните минути „гражданите“ пък бяха по-близо до трети гол при няколко опасни контра атаки.

В крайна сметка победата заслужено бе за Сити и така Пеп Гуардиола и неговите момчета направиха много голяма крачка към шампионската титла докато поне за момента Юнайтед ще се съсредоточи върху битката с Челси за второто място в класирането.

Съставите на двата отбора:

Манчестър Юнайтед: Де Хеа; Йънг, Рохо (46‘ Линдельоф), Смолинг, Валенсия; Матич, Ерера (82‘ Мата); Рашфорд, Лингард (76‘ Ибрахимович), Марсиал; Лукаку.

Манчестър Сити: Едерсон; Делф, Компани (46‘ Гюндоган), Отаменди, Уолкър; Де Брюин, Фернандиньо, Давид Силва; Стърлинг, Габриел Жезус (59‘ Мангала), Сане (88‘ Бернардо Силва)