Манчестър Сити продължава да дава явна заявка за втора поредна титла във Висшата лига (би била общо шеста в историята) под ръководството на Хосеп Гуардиола.

"Гражданите" взеха поредно голямо дерби срещу тим от Топ 5, надигравайки Тотнъм на "Уембли" (1:0) в среща от 10-ия кръг на шампионата. Това върна тима на Гуардиола на върха в таблицата, с равен брой точки с Ливърпул - по 26 т., но с много по-добри голови показатели. 

Въпреки успеха каталунският мениджър продължи да повтаря, че шампионатът през този сезон ще бъде надбягване на "пет коня", явният фаворит за трофея отново остава доминантът от миналия сезон.

Чисто статистически Сити изглежда крайно постоянен в атака и уверен в отбрана. Тимът е реализирал най-много голове - 27, и е допуснал най-малко - 3, в първите 10 кръга на настоящия сезон спрямо своите конкуренти. Само Челси при Жозе Моуриньо през сезон 2004/2005 г. е допуснал по-малко голове в първите 10 мача на сезона - 2.

Тотнъм - Манчестър Сити 0:1

източник: Gulliver/Getty Images

Сити също така остава непобеден с Еймерик Лапорт в състава си. "Златната кокошка" Лапорт е играч, който е изиграл най-много мачове в шампионата, без да допусне поражение - 19 двубоя, в които "гражданите" са записали 17 победи и 2 равенства.

Манчестърци не загубиха в трети мач срещу отбор, претендиращ за челните места. Сити е събрал седем от девет възможни точки в двубоите срещу Ливърпул (0:0), Арсенал (2:0) и Тотнъм (1:0). През декември предстои и пътуването до "Стамфорд Бридж" за двубоя с Челси, което ще бъде голям коледен подарък за феновете.

На "Уембли" момчетата на Пеп изглеждаха леко колебливи в защита. Кайл Уокър бе нервен и припрян при завръщането си в Лондон, след 8 години в Тотнъм. Менди изглеждаше разсеян, пропускайки наивно няколко топки през себе си, а до момент стабилният Еймерик Лапорт често оставяше Хари Кейн да отиграва завършващи удари. Голмайсторът Риад Марез пък бе човекът, който загуби топката в половината на своя тим, което предизвика и най-големия шанс за "шпорите" - ударът на Ерик Ламела над вратата на Едерсон от непосредствена близост.

Рияд Марез отдава почит на Вичай Сривадханапрабха след гола си срещу Тотнъм.

източник: Gulliver/Getty Images

Въпреки тези пропуски в играта на шампионите, тимът взе трите точки и продължи равномерно борбата с Ливърпул и Челси на върха на таблицата. Сити остава положителен срещу преките конкуренти, но видимо няма и проблеми срещу съперниците, които се намират извън борбата за титлата. 

Рекордът на Гуардиола срещу тимовете извън Топ 8 във Висшата лига е 48 победи, 6 равенства и само 1 загуба в 65 двубоя (поражението дойде от Лестър в първия сезон на каталунеца начело на "гражданите"). В последните три сезона "гражданите" имат едва три загуби у дома, което е още един фактор за стабилността и баланса в тима на Хосеп Гуардиола. 

Още по темата:

Нито срамният "Уембли", нито Тотнъм спряха марша на Сити

Пеп безпощаден: Това не беше терен за футбол

Донеслият победата на Сити: Играх със свито от мъка сърце