Манчестър Сити си върна лидерската позиция във Висшата лига на Англия, макар и Серхио Агуеро да не успя да ознаменува своя 150-и мач в елита с гол. В заключителния сблъсък от 10-ия кръг „гражданите” удариха Тотнъм с 1:0 на осакатения „Уембли”. Тревното покритие на лондонския стадион беше в ужасяващо състояние след три мача от американската НФЛ в рамките на 15 дни, последният от които се изигра 24 часа преди двубоя между „шпорите” и шампионите.

Рияд Марез се оказа авторът на единствения гол, а защитата на Сити допусна твърде малко грешки, от които Тотнъм да се възползва. В течение на срещата домакините вкараха всички свои звезди в атака до Хари Кейн, което по никакъв начин не ги приближи дори до равенството. По принцип „шпорите” се водят тима, който е майстор на обратите при изоставане на почивката в ерата на Висшата лига (с цели 34 такива случая), но в понеделнишката вечер не се виждаше как ще постигнат.

Дали целенасочено или не, „гражданите” поведоха в резултата с нетипична за себе си атака. В 6-ата минута вратарят Едерсон Мораес изрита топката наглед безцелно напред. Киърън Трипиър и Рахийм Стърлинг я подгониха, като бързо стана ясно, че асът на гостите ще надделее. Стърлинг стигна топката в наказателното поле и твърде елементарно финтира Трипиър. Последва пас по тревата леко назад за връхлитащия Марез, чийто шут спря в мрежата – 0:1.

Буквално секунди по-късно Серхио Агуеро можеше да нанесе съвсем звучен шамар на домакините, ако изстрелът му не бе прелетял на сантиметри покрай десния стълб.

Тотнъм съумя да отговори бързо. „Шпорите” успяха да организират контраатака в 9-ата минута, а поради липса на повече опции Хари Кейн се нагърби да стреля от около 21-22 метра. Едерсон нямаше какво да направи, ако изстрелът бе попаднал в очертанията на вратата, но топката премина точно над гредата.

В 29-ата минута Рияд Марез демонстрира най-голямата си сила, като получи пас на скорост в наказателното поле и със серия резки финтове си отвори коридор за стрелба от около 7 метра. Шутът му с десния крак към близкия ъгъл го биваше, но реакцията на Уго Лорис беше още по-добра.

Десетина минути преди края на полувремето феновете на „Уембли” възроптаха с искания за дузпа, след като Тотнъм спечели топката в половината на Сити, а Ламела я предостави в коридор за Кейн. Първото докосване на нападателя позволи на Едерсон да излезе и да атакува топката. Двамата стигнаха по едно и също време до нея, като шпагатът на вратаря беше чист и предотврати 100-процентова голова възможност.

В 37-ата Давид Силва получи достатъчно пространство, за да шутира от 15-16 метра по диагонала, при това с по-силния си десен крак. Изпълнението на испанеца не доведе до проблеми за Лорис.

Второто полувреме започна с териториален натиск за гостите в първите минути. Сити имаше брилянтна възможност да удвои, след като Бернардо Силва се измъкна отдясно, проби до аутлинията в наказателното поле и с успореден пас намери непокрития при далечната греда Давид Силва. Топката като че ли дойде малко дълга за испанеца, който продължи към Рахийм Стърлинг. Последният стреля, а Давинсон Санчес подложи тялото си и изчисти току пред голлинията.

Към края на мача нервите започнаха да се прокрадват, като Ламела имаше спор със Стърлинг при изпълнението на един пряк свободен удар. Аржентинецът изрита топката в тялото на своя съперник, за да покаже на рефера, че последният се намира твърде близо. Малко по-късно Бенжамен Менди замахна с ръка много сериозно, но все пак на разстояние отЛамела, който го изнерви с няколко побутвания в гръб.

Във временното класиране Сити акумулира 26 точки, колкото има и Ливърпул. Головата разлика на "небесно сините" е доста по-добра и така те си върнаха върха. Тотнъм от своя страна преглътна 3-а загуба и с 21 точки остава 5-и, на пункт зад кръвния враг Арсенал.