Енигматичният нападател Златан Ибрахимович изрази мнение, че статуса на английската Висша лига като най-силното национално първенство в света е надценен. Въпреки това шведският ветеран призна, че е доволен от престоя си в Манчестър Юнайтед, с който е оборил довода на своите критици, че никога не би се справил добре в Премиършип.

Ибрахимович пристигна на „Олд Трафорд” през лятото на 2016 година след изключително ползотворни откъм трофеи престои в Холандия, Италия, Испания и Франция (съответно с Аякс, Ювентус, Милан Интер, Барселона и Пари Сен Жермен). Тъй като в онзи миг таранът беше на 35 години, мнозина не вярваха, че ще е способен да се представя на най-високо ниво в най-конкурентната национална лига из Стари континент. Въпреки това таранът се отчете с 28 попадения във всички турнири, а те биха били и повече, ако не се стигна до тежка травма в коляното.

„Имах дълга кариера преди да дойда в Англия”, заяви 37-годишният ветеран пред списание FourFourTwo. „Бях в различни отбори и всякакви клубове. Хората казваха: „Трябва да отидеш в Англия, защото ако се провалиш там, всички ще говорят, че не си бил достатъчно добър”. Всички бяха против мен. И знаете ли какво? Това ме мотивира. Това ми даде адреналин.”

„Харесваше ми Висшата лига. Намерих я за много мотивираща и вълнуваща. Тя предизвиква много внимание, макар и да мисля, че качеството на футбол в нея е леко надценено. Говоря за индивидуалните качества, за техническия аспект.”

„Ритъмът обаче е много висок. Дори и да си най-добрият – ако не можеш да се справиш с него, с динамиката, тогава няма да успееш. Тук темпото е много високо.”

„Супер горд съм и супер щастлив, че играх в Манчестър Юнайтед. Това беше точният клуб за мен. Спечелихме трофеи, а аз направих това, което направих, преди да се контузя. Времето ми там беше отлично. Пазя страхотни спомени. Завинаги ще съм свързан с Юнайтед. Феновете бяха невероятни: където и да отивах, винаги имаше червени фланелки, което беше фантастично. Това беше много важен момент в моята кариера.”

„Както казах и по-рано, докато още играех в Англия: извадихте късмет, че не дойдох тук преди 10 години. Вижте какво постигнах на 35, само си представете какво щеше да бъде, ако бях пристигнал 25-годишен. Историята щеше да бъде съвсем различна.”

„Когато подписах с Юнайтед, някои говореха, че идвам в инвалиден стол. Всички говореха, цялата Висша лига жужеше, а накрая аз ги поставих в инвалидната количка. Точно това направих”, заяви в типичен стил Ибрахимович.