Отборът на Челси извоюва много трудна, но и важна победа над гостуващия Нюкасъл Юнайтед с минималното 1:0 в сблъсък от 29-ия кръг на английската Висша лига. Кай Хавертц реализира единственото и победно попадение чак в 89-ата минута на срещата. 

Gulliver/GettyImages
70 снимки

Двата тима изиграха хубав мач, в който положения не липсваха. Миг гениалност обаче от Хавертц реши срещата и то в самия ѝ край. Сблъсъкът обаче ще се запомни и с две доста противоречиви отсъждания на главиня съдия в ощърб на Нюкасъл. В първата беше спестен червен картон именно за голмайстора в днешния ден, а във втората бше подмината дузпа за "свраките".

В крайна сметка победата отиде на сметката на лондончани, които остават на третата позиция с 59 точки, докато Нюкасъл са 14-и с 31 пункта. За Челси предстои гостуване на Лил в мач-реванш от 1/-финалите в Шампионската лига, а след това още едно пътуване до Мидълзбро в 1/4-финалите за ФА Къп. "Свраките" пък гостуват на Евертън в следващия крг на първенството.


Мениджърът на домакините Томас Тухел бе предприел четири промени в сравнение с победата над Норич в четвъртък, като Антонио Рюдигер, Маланг Сар, Н'Голо Канте и Хаким Зиеш стартираха от първата минута. Капитанът Сесар Аспиликуета не бе в групата, а Тиаго Силва, Матео Коваичич, Саул Нигес и Ромелу Лукаку бяха на резервната скамейка. Атаката отново водеше Кай Хавертц.

Еди Хау също направи четири промени от мача със Саутхемптън. Мигел Алмирон, Шон Лонгстаф, Хавиер Манкийо и Джамал Ласелс започнаха от първата минута за Нюкасъл. Джонджо Шелви и Джо Уилок не попаднаха в групата, докато Емил Крафт и Райън Фрейзър останаха резерви. Бруно Гимараеш запази мястото си в стартовия състав.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Домакините владееха инициативата през по-голямата част от първото полувреме и се настаниха трайно в половината на своя съперник, но така и не успяваха да стигнат до реална голова ситуация.

Чак след половин час игра лондончани създадоха по-сериозна суматоха в наказателното поле на Нюкасъл. Тогава Н’Голо Канте комбинира с Кай Хавертц отдясно в наказателното поле, който преодоля двама играчи на гостите и пусна остър успореден пас на голлинита, който обаче не бе засечен от никого.

В 31-ата минута Мейсън Маунт стреля от опасен пряко свободен удар отляво на наказателното поле, но топката се оплете от външната страна на мрежата.

Три минути след това „свраките“ пропуснаха отлична възможност да поведат в резултата. Мигел Алмирон центрира отдясно в наказателното поле, където Дан Бърн игра с глава, но топката премина на сантиметри от дясната греда на Едуард Менди.   

В 38-ата минута Кай Хавертц удари с лакът в лицето Дан Бърн в борбата за високата топка и получи жълт картон. Играчите на Нюкасъл имаха претенции, че германецът трябва да бъде изгонен, но след проверка със системата ВАР решението остана само за официално предупреждение.

В добавеното време на първата част „свраките“ имаха нов шанс да имат аванс на почивката. Топката беше центрирана от свободен удар в наказателното поле на Челси, където Антонио Рюдигер изчисти с глава. Топката обаче попадна на пътя на Алмирон, който нанесе прекрасен удар от въздух, но Менди показа класа и спаси.  

Още преди да са изтекли и 60 секунди от втората част Нюкасъл отново намери начин да обстрелва вратата на Менди. Бруно Гимараеш получи отляво в наказателното поле след изпълнение на тъч и нанесе опасен удар към далечния ъгъл, но топката прелетея покрай лявата греда. 

В 57-ата минута се стигна до втора много дискусионна ситуация, в която ощетени бяха гостите. Джейкъб Мърфи нахлу отляво в наказателното поле, но бе задържан на няколко пъти за фланелката от Трево Чалоба, след което падна в наказателното поле. Сигнал за дузпа обаче не последва, а системата ВАР отново потвърди решението на главния съдия и бе отсъден само ъглов удар.

Пет минути по-късно Тимо Вернер беше изведен зад защитата на Нюкасъл и премина покрай Мартин Дубравка, който го препъна. Дузпа обаче не беше отсъдена, защото се оказа, че германският национал е бил в положение на засада.

След това Ромелу Лукаку и Матео Ковачич замениха Тимо Вернер и Мейсън Маунт в тима на лондончани.

В 77-ата минута дойде и най-чистата ситуация за Челси през втората част. Тогава Хаким Зиеш цетрира отдясно в наказателното поле, където Хавертц се измъкна и нанесе изстрел с глава, но право в ръцете на Дубравка.   

Четири минути преди края на редовното време Мат Таргет центрира от свободен удар на далечната греда, където Фабиан Шар нанесе удар с глава, но в ръцете на Менди. 

„Сините“ успяха да открият резултата в 89-ата минута, когато Жоржиньо даде дълго подаване в наказателното поле, където Хавертц беше изпуснат от Бърн, буквално „залепи“ топката за левия си крак и с второто си докосване я прати във вратата на Дубравка – 1:0.

В четвъртата минута от добавеното време на мача Хавертц можеше да реализира и втори гол, след като бе изведен от Канте по левия фланг, надбяга Бърн и стреля. Дубравка изби, а впоследствие топката се отби от напречната греда. Така приключи и двубоя.


FT | ЧЕЛСИ – НЮКАСЪЛ ЮНАЙТЕД  1:0

1:0 Кай Хавертц 89'

Висша лига, 29-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЧЕЛСИ (3-4-2-1): 16. Едуард Менди - 14. Трево Чалоба, 4. Андреас Кристенсен, 2. Антонио Рюдигер - 22. Хаким Зиеш, 7. Н'Голо Канте, 5. Жоржиньо (к), 31. Маланг Сар - 19. Мейсън Маунт, 11. Тимо Вернер - 29. Кай Хавертц

Мениджър: Томас Тухел

НЮКАСЪЛ ЮНАЙТЕД (5-4-1): 1. Мартин Дубравка - 13. Мат Таргет, 33. Дан Бърн, 6. Джамал Ласелс, 5. Фабиан Шар, 19. Хавиер Манкийо - 24. Мигел Алмирон, 39. Бруно Гимараеш, 36. Шон Лонгстаф, 23. Джейкъб Мърфи - 20. Крис Ууд 

Мениджър: Еди Хау


Главен съдия: Дейвид Куут, Англия

Стадион: „Стамфорд Бридж“, Лондон, Англия