Кариерата на Питър Крауч във Висшата лига продължи почти 20 години, като той игра в 7 различни клуба. Той е един от 29-те играчи, които имат над 100 гола в надпреварата, но държи еднолично рекордът за най-много попадения с глава.

Крауч стартира кариерата си с Астън Вила и реализира първия си гол през април 2002 година. А този гол просто показваше какво щеше да последва. На „Вила Парк“ Крауч не успя да разкрие пълния си потенциал, но се наслади на страхотен първи сезон със Саутхемптън през сезон 2004/2005. В него той реализира 12 гола, като половината бяха с глава.

Това обаче не спаси „светците“ от изпадане, но пък бяха достатъчни да накарат Ливърпул да го купи преди началото на следващата кампания. И след бавен старт, Крауч спечели на своя страна привържениците, вкарвайки регулярно в трите си сезона под ръководството на Рафа Бенитес.

Може и да бе изненадващо, но едва 6 от головете му за Ливърпул бяха с глава. А той успя да надмине това постижение само за един сезон в Портсмут под ръководството на Хари Реднап. Така че едва ли бе изненада, че високият нападател последва мениджъра си на „Уайт Харт Лейн“ през следващия сезон.

Крауч вкара един от най-решителните голове за сезона точно с глава на терена на Манчестър Сити. От 12-те гола, които Крауч вкара за Тотнъм, 9 дойдоха след удари с глава, като последните два бяха срещу Стоук Сити.

А през септември 2011 година именно Стоук Сити счупи трансферния си рекорд, за да го привлече в тима си. И това се оказа правилна инвестиция, защото Крауч вкара 45 гола за 7 сезона в отбора.

А мястото му в книгите с рекорди бе осигурено през май 2015 година и то срещу бившия му клуб Ливърпул, като Крауч подобри рекорда на Алан Шиърър от 46 гола, вкарани с глава.

Впоследствие централният нападател увеличи това постижение до 53 гола, а този рекорд се очертава да си остане негов за доста години напред.