Само 4 мача след началото на сезон 2021/2022, защитаващият титлата си Ливърпул  се оказа на грешната страна на разгром с 2:7, причинен от Астън Вила, което бе възприето и като един от най-изненадващите резултати в историята на Висшата лига. Това бе и изравнената най-изразителна загуба на действащ шампион. Сега обаче ще се върнем назад във времето, за да си припомним друг властващ шампион, който загуби мач с 5 гола разлика.

Блекбърн Роувърс стана първият властващ първенец във ВЛ, който губи двубой с 5 попадения, като това се случи на терена на Ковънтри Сити през сезон 1995/1996.

Манчестър Юнайтед победи Нюкасъл в една от най-вълнуващите надпревари в историята на Висшата лига през сезон 1995/1996, но на следващата година „свраките” имаха своя реванш, като запасиха най-голямото поражение в историята на ВЛ за Манчестър Юнайтед до онзи момент.

Тимът на Сър Алекс Фъргюсън обаче имаше възможност последен да се смее, когато спечели титлата в Лигата а пореден път.

Това не бе единственият път, когато „червените дяволи” бяха на грешната страна на загуба с 0:5 като властващи шампиони. Челси ги победи на „Стамфорд бридж” през сезон 1999/2000 година само месеци след като Манчестър Юнайтед бе спечелил невероятния си требъл.

Един от най-известните мачове в историята на Висшата лига се оказа онзи, в който Манчестър Сити вкара 6 гола на Манчестър Юнайтед на „Олд Трафорд” през сезон 2011/2012.

Този резултат се оказа изключително важен в края на сезона, когато Сити изпревари съперника си Юнайтед, за да спечели първата си титла във Висшата лига само заради по-добрата си голова разлика.

Титлата, която Лестър Сити спечели през 2016 година бе като извадена от приказките, но през следващата кампания магията сякаш изчезна. Най-тежката загуба през сезона дойде в предпоследния двубой срещу Тотнъм, когато бившият играч на Лестър Хари Кейн, който прекара период под наем при „лисиците”, се разписа 4 пъти за Тотнъм при победата с шест на един на стадион „Кинг пауър”.

И само месеци, след като приключи 30-годишното си очакване за титла в Лигата, Ливърпул на Юрген Клоп също пренаписа историята. Те станаха първият властващ шампион, който допуска 7 гола в мача от Висшата лига през следващата кампания, като Астън Вила изненада мърсисайдския клуб с победа със 7:2.