Подкастът "Лигата на джентълмените" получи сериозно признание, след като спечели наградата за подкаст на годината. Боби Борисов започна този проект преди четири години. Самият той обаче сподели пред Gong.bg, че не е вярвал, че ще стигне дотук.

Представял ли си си преди четири години, когато си създал този подкаст, че той може да стане най-добрият подкаст в България?

- Ами това е доста емоционален момент за мен, няма да крия. Аз съм доста емоционален човек, хората, с които бяхме вчера на церемонията го видяха. Аз се опитах да го скрия, но не можах много. Трябва да кажа първо, че церемонията беше интересна и различна, аз не съм присъствал на друга такава. Искам да кажа, че фондацията за активно развитие на уеб е нещо много различно, става дума повече за подкрепа, а това е много ценно – да подкрепяш хора, които искат да направят нещо.

Аз винаги съм възприемал този подкаст като форма на футбола, на мен целия живот ми е такъв. Възприемам живота си като продължение на футбола в някаква степен и като мислене. Когато започна този подкаст, започна да се формира моят отбор. Първият беше семейството ми, аз съм превърнал четвърт от спалнята в нещо като телевизионно студио. В крайна сметка сега жена ми и децата ми установиха, че е било нещо смислено, не вярваха, те много-много не се интересуват от футбола, но вярваха в мен. Това бе първата добавка към моя отбор. Втората дойде от Ивайло Цветков, след това в Нетинфо повярваха, че това е проект, който може да се развива.

В Gong.bg направихме секция, каналът Vbox7 премина в YouTube, всичко започна да се развива. Стигнахме до този момент, в който за мен Лигата на джентълмените е повече начин на мислене, на поведение, на емоция, отколкото нещо друго. Вчера се запознах с едно момче, фен на Милуол, казах му, че не сме много, но важното е да сме такива, каквито сме. Подкаст културата трябва да се развива по този начин, всеки да е автентичен и хората да преценят дали да го следват. Това не е състезание, това е философия и начин на мислене.

Да те върна все пак към самата церемония снощи, как се почувства, че твоят подкаст е в топ 3 и впоследствие, когато разбра, че той е победител?

- Първо, аз отидох там с ясната идея да уважа организаторите. Това беше редно. Дори с колегите се шегувахме дали аз изобщо имам място в тази среда. Когато ме извадиха в топ 3, тогава си помислих, че нещо е извън контрол. С футболните фенове захванеш ли се, те могат да те съсипят с лекота, но могат и да те издигнат много бързо. Когато моето име излезе, аз знаех, че трябва да направя определен брой крачки до сцената, мислейки си какво ще кажат там. Първото нещо в главата ми беше, че щях да се спъна, защото си спомням как правих размествания вкъщи, преместих телевизора, за да направя първия епизод. За малко да го счупя, не го счупих Слава Богу, защото тогава подкастът нямаше да тръгне със сигурност. Този тип неща ти излизат изведнъж в главата и осъзнаваш пътят, през който сме минали. Много хора са ни помагали. Истината е, че имаме отбор и това е много хубаво за мен. Сега въпросът е да станем по-силни.

Ти каза, че този тип неща изникват така в главата, преди четири години така ли изникна идеята за Лигата на джентълмените?

- Да. Аз от 2018-а година ми бяха първите опити, в друг сайт, един форум, времената бяха такива. Аз съм враг на социалните мрежи. Но няма как да не се мине и от там. Установих, че хората, срещайки ме по улицата, искат да ми задават въпроси. Сметнах, че ако има пазар, то аз трябва да отговоря и да го създам. Това беше първата идея, но аз не съм си представял, че мога да стигна дотук. Мислех си, че ще бъде нещо мимолетно. Преди малко имах live и едно момче ми направи един от най-готините комплименти. Каза ми, че ако направя предаване и пет часа, пак ще ме слуша. Да накараш един човек да е готов да отдели пет часа от времето си за тебе това е комплимент. Парите, материалните неща са важни, тази грамота, но един човек да каже, че е готов да даде времето си за теб...

Кои бяха най-големите предизвикателства, с които се сблъска в последните четири години?

- Техниката е едното. Аз догодина ще стана на 50, децата се радват с умението да разсъждават по друг начин. Те виждат интернет пространството по различен начин от моето поколение. Всяко поколение го вижда по различен начин, аз го виждам като средство да се информирам. Други го виждат като средство за живеене, реализация и всичко. Аз изоставам и си давам сметка, че винаги ще изоставам. Нещата вървят с главоломна скорост напред. Това остава валидно от първата минута, да се справиш с времето. Аз съм непоправим инат, аз имах много технически проблеми с подкаста и държах аз да се справя, аз да се науча. Да знаят хората, че е от мен за тях. Винаги мога да отида при специалисти, нашата компания е пълна. Но така няма да е лично. Този подкаст трябва да е личен. Това искам да продължи и да кажа още проблеми ще има технически, но аз ще ги оправя!

Най-големите критики към теб през годините, които по някакъв начин си приел и си се поправил на база на тях?

- Аз съм ги приел, някои съм склонен да поправя, други не. Хората са уникални, респективно и ние журналистите сме. Хората ме обвиняват, че имам определено мнение за отбор, футболист и т.н. Но вие какво искате да чуете? Някой, който ще промени мнението си, за да се хареса на другите или някой, който ще отстоява позицията си с аргументи, аз никога не казвам, че съм абсолютно прав. Това не мога да променя. Това са упреци към мен. Това което мога да променя е да спра да гледам на футбола, като на най-великото нещо на света, но и това ми е много трудно. За мен футболът е ужасно важно за мен. Трудно ми беше да науча да се усмихвам, да гледам с лекота на тези неща, това все пак е една игра, обаче толкова е важна тази игра. За мен тя винаги е ужасно значима. В подкаста има епизоди, в които изглеждам смръщен.

Дай съвет на всеки, който стартира да прави своя подкаст или уникален продукт в Интернет.

- Това е много отговорно. Ще дам пример с това, което вчера ми роди главата. Колкото и да сме, трябва да сме такива каквито сме. Това важи страшно много за подкастите, защото ти създаваш нещо от себе си и ако то е изкуствено то няма да издържи. По-добре всички да влязат в нещо с цялото си сърце, душа и емоция, то може и да не успее. Аз имам проекти в Интернет, които не са успявали. Окей, но аз дадох това което мога. И сега е същото. Колкото и да са хората, те трябва да са истински, тогава се получава. Пожелавам на всички някой да ги оцени, публиката да ги оцени, тогава е голямо удовлетворението.

За финал няма как да не те попитам - кой ще стане шампион на Англия?

- В такъв магически момент човек е в настроение и аз мога само да кажа, че ако в тази година Арсенал стане шампион аз ще съм много щастлив. Възможността не е малко и съм склонен да го кажа – Арсенал ще стане шампион.