Бившият топ английски съдия Марк Клатенбърг даде обширно интервю по повод спорните ситуации във вчерашния сблъсък между Тотнъм и Ливърпул (2:2). Според него нападателят на „шпорите“ Хари Кейн е трябвало да бъде изгонен с червен картон за грубото си влизане в краката на Андрю Робъртсън, а Ливърпул е трябвало да получи дузпа за изблъскване на Емерсон Роял срещу Диого Жота през първото полувреме.

Gulliver/GettyImages
90 снимки

Според Клатенбърг попадението на Робъртсън, което дойде след игра с ръка на Мохамед Салах, пък е било зачетено коректно, тъй като правилата за неволната игра с ръка в хода на голова атака бяха променени преди началото на сезона.

„Ако хвърлянето на Хари Кейн в краката на Андрю Робъртсън не е червен картон, не съм сигурен какво изобщо е. Влизането е високо, над глезена, бутоните са напред и е закъсняло. Анди Робъртсън знаеше, че ако кракът му остане на терена, има голяма шанс да бъде изнесен на носилка и да прекара Коледа в предпазен ботуш. Затова той отскочи и избегна по-сериозни щети. Кейн се измъкна, защото реферът Пол Тиърни му показа само жълт картон, а Крис Кавана, който отговаряше за ВАР, реши, че това не е явна и очевидна грешка. Аз щях да покажа на Кейн червен картон. Това, че си капитан на Англия, не означава, че имаш някакво специално право на опасни влизания. Никога не съм възприемал важните английски национали по по-различен начин от останалите. Никой рефер не би трябвало да взима това предвид“, заяви Клатенбърг пред „Daily Mail“.

„Влизането срещу Диого Жота трябваше да завърши с дузпа. Емерсон Роял блъсна в гърба Диого Жота, без изобщо да има шанс да играе за топката. Имаше още един защитник, който покриваше Емерсон, така че не трябваше да има червен картон, но Ливърпул трябваше да получи дузпа“.

Колкото до претенциите на лондончани за дузпа след падане в наказателното поле на Деле Али, бившият рефер коментира така:

„Деле Али падна леко, искайки дузпа, след като усети Александър-Арнолд зад себе си. Това изглежда по-скоро като симулация, така че тук Тиърни, който видя добре ситуацията, беше прав да остави играта да продължи“.

„Дали Мохамед Салах игра с ръка при гола на Анди Робъртсън? Да, очевидно, но това няма значение. Правилото се промени преди началото на сезона и когато сега има неволна игра с ръка преди друг играч да отбележи гол, попадението остава. Голът щеше да бъде отменен само ако Салах беше отбелязал сам. През миналия сезон този гол нямаше да остане, но новите правила означават, че трябва да бъде зачетен“.

„Мачът на „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“ беше ожесточен, изпълнен с горещи единоборства, но влизането на Робъртсън срещу Роял бе особено агресивно. Беше достойно за червен картон, но къде е последователността, след като влизането на Кейн по-рано бе още по-лошо? Как ВАР може да каже на Тиърни да отиде и да изгледа повторение на този инцидент, но не и на ситуацията с Хари Кейн?“, каза още Клатенбърг.