Отборът на Тотнъм се завърна към футболните си ангажименти с равенство срещу борещия се за титлата в английския футболен елит Ливърпул. Двата отбора направиха зрелищното 2:2 на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм" в Северен Лондон, макар реферът на двубоя Пол Тиърни да се опита всеячески да опорочи мача с голям брой неадекватни свои намеси.

Иначе, Хари Кейн откри резултата в 13-ата минута. Диого Жота изравни резултата в 35-ата минута. Анди Робъртсън вкара втори гол за Ливърпул в 69-ата минута, но минути по-късно Хюн-мин Сон изравни. В 78-ата пък с директен червен картон бе изгонен Анди Робъртсън.

По този начин мърсисайдци се отдалечиха от лидера Манчестър Сити, който е с 44 точки, докато хората на Юрген Клоп останаха с три по-малко. Тотнъм от своя страна вече има актив от 26 точки, но и три мача по-малко спрямо другите отбори в лигата.


Gulliver/GettyImages
90 снимки


Първата голяма възможност в мача дойде след малко повече от 60 секунди игра, когато Александър-Арнолд центрира перфектно отдясно в наказателното поле на Тотнъм, но ударът на Андрю Робъртсън с глава прелетя край левия страничен стълб на Юго Лорис. Секунди след това Джеймс Милнър шутира с левия крак от дистанция, но Лорис с лекота улови изстрела на капитана на Ливърпул в този мач. В десетата Александър-Арнолд шутира мощно с левия крак от границата на наказателното поле, но Лорис отново изби.

Три по-късно Емерсон Роял видя прекрасно Хари Кейн в наказателното поле на "червените", а нападателят си спря топката и се завъртя да шутира. Там обаче на помощ на Алисон се притече Ибрахима Конате, който с крак блокира удара на стрелеца на лондончани. Секунди след това обаче Кейн се разписа във вратата на гостите, след като получи прекрасен извеждащ пас в наказателното поле на "червените" и с добър удар с десния крак прати топката във вратата на Алисон - 1:0 за Тотнъм.

Домакините бяха много близо до втори гол в 17-ата, когато Хари Кейн поведе топката вдясно и даде успореден пас за Сон. Защитната линия на Ливърпул бе разкъсана, но ударът на корееца отиде аут. В 23-ата минута Тотнъм оцеля, след като Жота открадна топкатав половината на Тотнъм и даде на Милнър. Той комбинира с Мане, чийто удар бе блокиран, а последвалият опит на Наби Кейта бе отразен от Юго Лорис. В 29-ата Мане обстрелва вратата на Тотнъм с глава, но прати топката навън.

В 30-ата минута пък домакините направиха поредното си сериозно контранападение, а Хари Кейн увлече двама бранители на Ливърпул и Сон подаде на непокрития Деле Али. Той шутира, но с върха на пръстите си прати топката в ъглов удар. В 35-ата минута Бен Дейвис направи груба неточност при изнасяне на топката от собственото му наказателно поле, а Робъртсън действа хитро и му открадна рано топката. Шотландецът пласира перфектно центриране за Диого Жота, който с глава прати топката в ъгъла на Лорис за 1:1.

Секунди по-късно Емерсон Роял връхлетя цинично в гръб на Диого Жота, който падна в наказателното поле на Тотнъм, но реферът Тиърни не посочи бялата точка за гостите. Три преди края Александър-Арнолд шутира от воле, но Лорис с левия си крак изби феноменално топката встрани.

В края на първата част Хари Кейн получи подаване отляво и шутира, ала Тайлър Мортън спря удара на английския капитан на домакините. Три след рестарта на мача пък Александър-Арнолд достави подаване отдясно за Диого Жота, а той стреля с глава, но не намери очертанията на вратата на домакините.

В 55-ата минута Ерик Дайър даде страхотно извеждащо подаване за Деле Али, който центрира успоредно за Хари Кейн. Английският нападател остана сам срещу вратата, но Алисон се придвижи и с блестящ рефлекс парира голмайстора на Тотнъм. В 56-ата минута Хари Кейн имаше още една възможност да изведе Тотнъм напред, а въпреки че бе непокрит на два метра от вратата на Ливърпул, то ударът на Кейн с глава беше неточен.

В 69-ата минута Ливърпул направи пълен обрат в срещата, след като Трент Александър-Арнолд центрира остро в наказателното поле на Тотнъм, а Анди Робъртсън с глава отблизо прати топката в лондонската врата. Домакините имаха претенции за игра с ръка в хода на нападението на Мохамед Салах, но реферите не погледнаха тази ситуация и голът бе зачетен - 2:1.

Четвърт час преди края пък Алисон Бекер направи доста голяма грешка в този мач, а Хюн-мин Сон я порази и изравни на празна врата - 2:2.

В 79-ата минута реферът Тиърни изгони директно след намесата на ВАР Робъртсън, който фаулира грубо Емерсон Роял и "червените' останаха с 10 човека. Пет преди края Бен Дейвис шутира отляво, а Конате с шпагат изби топката в ъглов удар, макар англичанинът да беше в засада.

До края на срещата Тотнъм не успя да наложи някакъв по-сериозен натиск, който се очакваше и положенията пред вратата на Алисон Бекер завършваха често със засади и срещата в Лондон завърши при резултат 2:2.


Конте прави пет промени в своя стартов състав от последния двубой срещу Норич Сити. Емерсон Роял, Танги Ндомбеле, Хари Уинкс, Деле Али и Райън Сесеньон се завръщат, а Танганга, Скип, Лукас Моура и Регийон остават на пейката. Хойберг не е наличен за "шпорите". Това е първи мач като титуляр за Сесеньон във Висшата лига от януари 2020-а, първи такъв за Ндомбеле от два месеца и първи такъв за Деле Али от три месеца.

Ливърпул прави три промени от успеха с 3:1 срещу Нюкасъл Юнайтед, като цялата халфова линия е сменена заради коронавирус. Окслейд-Чембърлейн остава на пейката, докато Тиаго и Джордан Хендерсън са извън групата. Джеймс Милнър, Наби Кейта и 19-годишният Тайлър Мортън ще започнат в Лондон, като младокът прави първия си мач като титуляр в Премиър лийг. 

FT / ТОТНЪМ - ЛИВЪРПУЛ 2:2

1:0 Хари Кейн (13)

1:1 Диого Жота (35)

1:2 Андрю Робъртсън (69)

2:2 Хюн-мин Сон (74)

Рефер: Пол Тиърни

Стадион: "Тотнъм Хотспър Стейдиъм" (Лондон)

Стартови състави:

Тотнъм: Юго Лорис - Емерсон Роял, Давинсон Санчес, Ери Дайър, Райън Сесеньон - Хари Уинкс, Деле Али, Танги Ндомбеле - Хюн-мин Сон - Хари Кейн

Мениджър: Антонио Конте

Ливърпул: Алисон Бекер - Трент Александър-Арнолд, Жоел Матип, Ибрахима Конате, Андрю Робъртсън - Тайлър Мортън, Джеймс Милнър, Наби Кейта - Садио Мане, Мохамед Салах, Диого Жота

Мениджър: Юрген Клоп