Отборът на Ливърпул записа солиден успех при визитата си на Борнемут, който до този момент бе тимът в най-добра форма във Висшата лига. „Червените” на Юрген Клоп се наложиха с 4:0 при визитата си на „Вайталити”, а головете на категоричната победа бяха дело на Дарвин Нунес и Диого Жота, които вкараха по два.

След равностойно първо полувреме, Ливърпул вдигна значително оборотите след почивката и съвсем заслужено стигна до четири безответни попадения.

С успеха си днес „мърсисайдци” затвърдиха първата си позиция във временното подреждане, увеличавайки преднината си пред Манчестър Сити на пет точки.

Gulliver/GettyImages
77 снимки

Само в рамките на първите няколко секунди в срещата, домакините от Борнемут стигнаха до два поредни корнера пред Алисон. Гостите съумяха да се справят след разиграванията в наказателното поле, но не и да организират смислена контраатака.

„Черешките” продължиха да бъдат по-опасния и настоятелен тим на терена, като домакините отново се добраха до два поредни ъглови удара. При първия от тях вратарят на гостите трябваше да се намесва решително и да чисти топката след много остро подаване на Таверние отляво.

Едва в 18-ата минута Ливърпул пробва нещо интересно, като Алексис Мак Алистър се опита да изненада противниковия страж с далечен удар. Изстрелът на аржентинеца обаче не се получи нито като сила, нито като точност и топката премина на метър от десния страничен стълб. Това бе първият изстрел в мача за отбора на Юрген Клоп. 

Няколко минути по-късно Дарвин Нунес също стреля от доста сериозно разстояние, но прати топката право в ръцете на вратаря Нето.

Постепенно футболистите на Юрген Клоп започнаха по-настоятелно да гледат към противниковата вратата. „Червените” стигнаха до няколко корнера пред вратата на домакините, като Конате и Ван Дайк имаха възможност да обстрелват вратата на „черешките”, но без особен успех.

За статистиката Ливърпул записа нов точен удар, този път дело на Луис Диас, но вратарят на домакините не бе затруднен и то улови без проблеми.

В 35-ата минута дойде и един от най-спорните моменти в срещата. Джъстин Клуивер извърши много грубо нарушение срещу Луис Диас, но ситуацията бе подмината с лека ръка от главния рефер Андрю Мадтли. Клуиверт „заби” бутони в крака на колумбийския национал, но съдията прецени, че няма умисъл в действията на футболиста на домакините. Играта продължи близо минута преди Върджил ван Дайк да изкара топката извън терена. Телевизионните повторения показаха грубата игра на Клуиверт, но действията му останаха ненаказани.

Последва няколкоминутен натиск на домакините, от който обаче футболистите на Андони Иралола не се възползваха.

Втората част започна по отличен начин за Ливърпул. Само четири минути след подновяването на играта тимът на Юрген Клоп реализира във вратата на своя противник след страхотна атака. След изчистване на топката от страна на Конате, тя попадна в Къртис Джоунс, който веднага видя Диого Жота пред наказателното поле на домакините. Португалецът с едно докосване намери Дарвин Нунес, а уругваецът с техничен удар насочи коженото кълбо в левия ъгъл на вратата за 1:0.

В 70-ата минута Ливърпул сериозно наклони везните в своя полза, вкарвайки втори гол в мача. „Червените” отнеха топката в собствената си половина, като тя бе пратена към Давин Нунес в предни позиции. Нападателят, макар и трудно, се справи със Забарни, а след това коженото кълбо попадна в Коди Гакпо. Нидерландецът веднага видя включилия се отдясно Диого Жота и му подаде. Португалецът нахлу в наказателното поле и с удар по диагонала не остави никакви шансове на Нето на вратата на домакините.

Всичко в двубоя бе решено десет минути преди края, когато Диого Жота вкара втория си гол в мача и направи резултата 3:0. Дарвин Нунес получи отляво и центрира много добре на отсрещния фланг към Конър Брадли. Младокът овладя и комбинира с Жота в наказателното поле. Португалецът пробва удар без подготовка, но не сполучи. Жота не уцели топката, но за негово щастие тя остана негово притежание. При повторния си опит обаче, нападателят на Ливърпул не сгреши и порази целта.

В заключителните минути домакините останаха с човек по-малко, след като Аарънс получи контузи и не успя да продължи мача, а домакините вече бяха извършили и петте си смени.

В продължението на мача Дейвид Бруукс бе изведен сам срещу Алисон, но ударът му мина покрай вратата на „мърсисайдци”.

Крайният резултат в мача бе оформен в продължението на срещата, когато Дарвин Нунес вкара втория си гол. Джо Гомес получи на десния фланг и центрира много добре към уругваеца, който с много техничен удар с външната част на ходилото, успя да насочи топката в далечния ъгъл на вратата за 4:0.

FT БОРНЕМУТ – ЛИВЪРПУЛ 0:4

0:1 Нунес 49', 0:2 Жота 70', Жота 80', 0:4 Нунес 90'

Висша лига, 21 кръг

Рефер: Андрю Мадли

Борнемут: 1 Нето, 37 Аарънс, 27 Забарни, 6 Мефам, 23 Хил, 4 Куук, 10 Кристи, 17 Синистера, 19 Клуиверт, 16 Таверние, 9 Соланке

Мениджър: Андони Ираола

Ливърпул: 1 Алисон, 84 Брадли, 5 Конате, 4 Ван Дайк, 2 Гомес, 19 Елиът, 10 Мак Алистър, 17 Джоунс, 20 Жота, 7 Диас, 9 Нунес

Мениджър: Юрген Клоп