Англия и Белгия завършиха 2:2 на "Уембли" в един от вълнуващите мачове в европейския футбол тази вечер. 

Под проливния дъжд в Лондон Белгия поведе с 1:0 с гол на Тилеманс след грешка при изнасянето на топката от Джордан Пикфорд 11-а минута. Само 240 секунди след това Айвън Тоуни изравни за Англия от дузпа с първия си гол за националния отбор. Комбинацията обаче бе започната от Коби Мейно, мина през Белингам, който изведе Тоуни преди да се стигне до наказателния удар. Малко след като изтече първата половина на полувремето Англия можеше да води в резултата, но Боуен бе в засада.

В 36-а минута грешка на Луис Дънк подари топката на Лукаку и той поднесе прекрасно подаване на Тилеманс. Полузащитникът вкара второто си попадение в срещата. В края на мача резервата Деймс Мадисън намери на чудесна позиция Джуд Белингам, който изравни дълбоко в добавеното време за 2:2. Англия не изглеждаше достатъчно впечатляващо в мача, направи ключови грешки през първата част, но предотврати второ поражение у дома в рамките на 4 дни. В мач с общо 26 удара, гостите демонстрираха доста по-добра ефективност в нападение.  

Ето как се разви срещата

29 снимки

Рано в двубоя Джон Стоунс даде сигнал към пейката на Англия, че има проблем. Лекарският екип се появи, но нямаше как защитникът на Манчестър Сити да продължи срещата. И бе сменен от Джо Гомес. 

Гол 0:1, Юри Тилеманс! В 11-а минута Белгия поведе. Грешка на Пикфорд подари топката на Онана, който с едно докосвания я насочи към Тилеманс. Ударът на полузащитника на Астън Вила бе прецизен - 1:0 за Белгия. Според ОПТА това бе първа грешка на Джордан Пикфорд, довела до попадение във вратата му за последните 60 мача с екип ана Англия. 

Гол 1:1, Айвън Тоуни! В 15-а минута домакините получиха правото да изпълнят дузпа. Комбинация между Коби Мейно, Джуд Белингам и Айвън Тоуни бе перфектна. С изпълнението се нагърби нападателят на Брентфорд и изравни резултата с първия си гол във втория двубой, който играе за националния отбор. 

Джордан Пикфорд спаси по невероятен начин удар на Жереми Докю. Двата състава действат изключително бързо при преминаването на средата на терена. Малко след като изтече първата половина на полувремето Англия можеше да води в резултата, но Боуен бе в засада. 

В 33-а минута Коби Мейно отново бе в центъра насъбитията, отне топката, а след това Джуд Белингам от чиста позиция не успя да се разпише. 

Гол 1:2, Тилеманс! Англия имаше сериозно предимство в срещата, но Лукаку се пребори за топката с Луис Дънк, центрира и поднесе топката на Тилеманс, който с прекрасен плонж отново ивзеде гостите напред в резултата.

Първото полувреме завърши с удар на Белингам от наказателното поле, който обаче бе спасен от Матц Селс. Разликата през първата част между двата отбора бе ефективността в двете наказателни полета. В това отношение Белгия превъзхождаше Англия.

В началото на второто полувреме нямаше смени в нито един от двата отбора. През второто полувреме Англия излезе с екипи без имена на гърбовете.  Този ход е част от продължаващото партньорство между Дружеството на Алцхаймер и Футболната асоциация, като за първи път фланелките без имена бяха носени в мача срещу Швейцария през март 2022. 

В 52-а минута чудесно разиграване на топката от своята половина създаде възможност за Англия. Белингам се бе прибрал около централните защитници, намери Фоден зад гърба на полузащитата на Белгия, дриблира напред в пространството към защитата и намера Айвън Тоуни, чиито удар бе стигна до мрежата. Почти веднага след това Боуен подаде на Фоден в наказателното поле, но изстрелът му бе блокиран. Саутгейт видя своя тим да пропуска трета възможност в рамките на две минути. Този път Джо Гомес центрира и намери Джуд Белингам непокрит пред вратарското поле, но изстрелът му с глава не бе точен. 

Точно преди да се стигне до 60-а минута отново Юри Тилеманс бе в основата на развитието на нападение за Белгия. Подаването му намери Докю, но нямаше завършващ изстрел. Последва нова атака на Англия, в която Фоден подаде от централната зона към фланга, там Джо Гомес центрира към Джаред Боуен, но ударът му бе спасен. В 65-а минута Коби Мейно можеше да се разпише за Англия, но изстрелът му бе спасен. Вратарят на Белгия направи невероятни спасявания в мача.

В последните 15 минути Англия натисна в опит да стигне до изравнително попадение. Джаред Боуен намери Фил Фоден, чиито изстрел отново мина покрай вратата. 

Гол 2:2, Джуд Белингам! Джеймс Мадисън се появи като резерва в последните минути на мача. Той стигна до топката на аутлинията дълбоко в добавеното време, намери в около дузпата Белингам, който реализира хладнокръвно, за да спаси Англия от поредното разочарование. 

Англия - Белгия 1:2

0:1 Юри Тилеманс 11

1:1 Айвън Тоуни 17 (дузпа)

1:2 Юри Тилеманс 36

2:2 Джуд белингам 90+4

Стартови състави:

Англия:

Джордан Пикфорд – Езри Конса, Джон Стоунс, Луис Дънк, Бен Чилуел – Коби Мено, Деклан Райс, Джуд Белингам – Джаред Боуен, Фил Фоден, Айвън Тоуни

Треньор: Гарет Саутгейт

Коби Мейно направи своя първи старт с екипа на Англия в халфовата линия. Юношата на Манчестър Ю влезе от пейката срещу Бразилия в събота. Капитан на Англия бе Деклан Райс, който днес изигра своя мач номер 50 за отбора. Езри Конса и Айвън Тоуни също стартираха за първи път за националния отбор, докато Луис Дънк и Джарод Боуен бяха останалите промени в стартовите 11 от мача с Бразилия. 

 

Белгия:

Матц Селс – Тимоти Кастан, Дзено Дебаст, Ян Вертонген, Артур Теат – Орел Мангала, Амаду Онана, Юри Тилеманс – Леандро Тросар, Жереми Докю, Ромеу Лукаку

Треньор: Доменико Тедеско

За Белгия липсваха заради контузии Тибо Куртоа и Кевин Де Бройне. В състава имаше само четирима души, които започнаха и двубоя срещу Република Ирландия. Шест от футболистите на гостите в стартовите 11 играят в клубни английски отбори.