Арсенал стартира с победа новия сезон във Висшата лига. "Артилеристите" победиха Нотингам Форест с 2:1, въпреки голямата доминация през почти целия мач. 

Едуард Нкетиа откри резултата в 26-та минута, след много красива асистенция на Габриел Мартинели.

След само 6 минути Букайо Сака направи нещо изумително. Той пое топката, нагласи я на левия си крак и с феномeнален шут я прати във вратата на Мат Търнър.

Нотингам не показа нищо интересно до заключителните мигове от срещата. Осем минути преди края на мача Антъни Еланга пробяга половината терен на скорост за да стигне почти до аут линията. От там шведът върна топката успредно на гол линията и Тайо Ауони я изпрати във вратата с едно докосване.

Така Арсенал взе важни 3 точки на старта, а за Форест остава утешението, че не се предадоха до последния съдийски сигнал.

Gulliver/GettyImages
89 снимки

Очаквано Арсенал започна силно и още от първите минути показа агресия и директни действия по посока на вратата на Мат Търнър. Сака създаде опасна ситуация след пробив и центриране, но Уили Боли изчисти топката.

За първите 10 минути владението на топката в полза на Арсенал беше около 90 процента, а Нотингам се беше позиционирал дълбоко в своята половина. Липсата на празни пространства не позволи на "топчиите'' да сътворят нещо по-опасно. Стив Купър и неговите момчета изчакваха на контраатаки.

Противно на очкакванията първата чиста ситуация беше пред Рамсдейл. в 12-та минута Бренан Джонсън се оказа сам срещу вратаря след изчистена топка с глава от Уили Боли. Нападателят не изигра добре ситуацията и изпрати топката над вратата.

Атакуващите футболисти избрани от Артета не успявха да влязат в познатия ритъм. За 20 минути игра Мат Търнър няма кой знае колко работа, а в халфовете на гостите не посволяват да се подават пасове между линиите, което допълнително усложнява задачата за вицешампионите.

Арсенал откри резултата в 26-та минута. Габриел Мартинели се нагърби да пробива по левия фланг. В ситуация двама на един бразилецът успя много елегантно и с красив пас с пета да подаде към Нкетиа. Надатаелят стреля и след рикошет топката попадна в мрежата.

Само 6 минути бяха нужни на Арсенал за ново попадение. Букайо сака получи топката и влезе с нея навътре към по-удобния си ляв крак. Последва шут от дистанция, а топката влетя неспасяемо в горния десен ъгъл на Търнър.

Тежък удар за Арсенал в началото на втората част. Юриен Тимбер напусна терена след контузия. Тя се появи още през първите 45 минути, но нидерландецът рискува и не беше заменен на почивката. Травмата се оказа сериозна и все пак се наложи Томиасо да се появи в игра.

Доминацията на домакините продължава и през първите 15 минути на второто полувреме. Форест почти не играе с топката и трудно се приближава до противниковата врата. Защитната четворка на Артета остава незатруднена вече над 60 минути.

Първата по-стойностна атака на гостите дойде в 70-тата минута, Данило дриблира добре в половината на Арсенал. Топката беше добре разиграна за да достигне до Ола Айна, който стреля от дистанция и спечели корнер. От ъгловия удар не последва нищо опасно, но това беше един от малкото позитивни моменти за Форест . 

След 5 минути Арсенал вдигна оборотите. Мартинели подаде успореден пас около дъгата на наказателното поле. Йодегор продължи към Хаверц в дясно, а той заложи топката за удар на Райс. Английският национал отправи хубав удар и след рикошет и намеса на вратаря, само гредата попречи резултата да стане класически.

В 82-та минута Нотингам се върна в срещата . Двете резерви Еланга и Ауони изработиха попадение, което върна интригата. Еланга проби със страхотна скорост в половината на "топчиите'', подаде към нигерийския централен нападател и той се разписа. Така Ауони се превърна в първия футболист на Форест, който бележи в 5 поредни мача във Висшата лига от Стан Колимор, който записа такова постижение през 1995 г.

 

FT Арсенал - Нотингам Форест 2:1

26' 1:0 Едуард Нкетиа 

32' 2:0 Букайо Сака

82' 2:1 Тайо Ауони

Състави на двата отбора:

Арсенал: Аарън Рамсдейл, Томас Партей, Бен Уайт, Уилиям Салиба, Юриен Тимбeр, Мартин Йодегард, Деклан Райс, Кай Хаверц, Букайо Сака, Габриел Мартинели, Едуард Нкетиа

Старши треньор: Микел Артета

🔴 𝗧𝗘𝗔𝗠𝙉𝙀𝙒𝙎 ⚪️

Нотингам: Мат Търнър, Уили Боли, Джо Уоръл, Скот Макена, Ола Айна, Орел Мангала, Данило,Райън Йейтс, Серж Орие, Бренан Джонсън, Моргън Губс-Уайт

Старши треньор: Стив Купър